Leiden grijpt Sailvloot aan voor stadspromotie

Loman Leefmans
Leiden

Nee, geen grote tallships met hoge masten uiteraard, die maandagmiddag Leiden aandeden. Wel een konvooi van ongeveer zestig veel kleinere historische bedrijfsvaartuigen. Dat overnachtte bij Galgewater en Beestenmarkt, op weg naar Sail in Amsterdam.

Zalmschouwen, tjalken, luxe motors en slepers, waren de voornaamste typenamen die door ongeveer vierhonderd belangstellenden in de miezerregen bij hun entree werden gadegeslagen. Met namen als 't Grabbeke, Noordvaerder en Vrouwe Geertruda. ,,Vorig jaar al kwam een groep schepen van de vereniging voor historische vaartuigen naar Leiden'', aldus Conny Broeyer, bestuurslid van de Leidse Historische Haven. ,,Toen kregen we de vraag of ze dit jaar, met veel meer deelnemers, naar Leiden mochten komen, onderweg naar Sail. Daar heeft onze stad mee ingestemd.''

Het konvooi naderde omstreeks drie uur vanaf twee kanten. De wat grotere schepen kwamen via Rijnzichtbrug, Spoorbrug en Rembrandtbrug de stad binnen, de kleine platbodems kwamen binnen vanuit het noorden. De gemoedelijke brugwachter deed eerst de Rijnzichtbrug open en weer dicht, om vervolgens op de fiets te springen en hetzelfde werkje een paar honderd meter verderop bij molen De Put te herhalen. Het zorgde ervoor dat iedereen de wachtende schepen goed in zich kon opnemen.

Leiden ziet in het bezoek van het konvooi een fraaie gelegenheid om zichzelf te promoten. Alle schippers kregen bij de officiele ontvangst door loco-burgemeester Paul Laudy een witrode vlag met de tekst 'Leiden stad van ontdekkingen'. Met het vriendelijke verzoek uiteraard om het dundoek te laten wapperen op de schepen tijdens het vervolg van het reis en de intocht tijdens Sail in Amsterdam.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.