Lekkage in frisdrankfabriek Bodegraven: vijf mensen in ziekenhuis

Foto DNP.NU/EugeneWittenberg

Leontien van Engelen
bodegraven

Door een lekkage in een fabriek voor frisdranken en sappen in Bodegraven zijn dinsdag vijf personeelsleden en tien mensen van naburige bedrijven onwel geworden. Ze hadden last van hartklachten, ademhalingsmoeilijkheden of huidirritaties, blijkt uit informatie van de brandweer en de gemeente. Vijf van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. De rest kon ter plekke worden behandeld.

De lekkage ontstond bij het bedrijf Refresco aan de Europaweg bij het lossen van stoffen. Een opvangbak onder een tank brak. Daardoor verspreidden zich de schoonmaakmiddelen waterstofperoxide en natriumhypochloride binnen het pand. In totaal werden ongeveer 100 personeelsleden geëvacueerd.

Wanneer beide stoffen samenkomen, kan een chemische reactie optreden, met verwarming tot gevolg. De situatie is stabiel en het gevaar is afgenomen, aldus de brandweer. De vrijgekomen stoffen worden verdund en gaan daarna het riool in. De brandweer verricht in en buiten het bedrijf metingen. Mensen die in de buurt wonen, werd uit voorzorg gevraagd ramen en deuren gesloten te houden.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.