’Jonge Leidse vrouwen slachtoffer groepsverkrachting Antwerpen’

De uitgaansgelegenheid waar de jonge toeristes hun belagers ontmoetten.

De uitgaansgelegenheid waar de jonge toeristes hun belagers ontmoetten.© Google Streetview

ANTWERPEN

Twee jonge Nederlandse vrouwen die dit weekend Antwerpen bezochten, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in een discotheek gedrogeerd en vervolgens in hun hotelkamer verkracht door vijf mannen. De politie heeft inmiddels vier verdachten kunnen oppakken, dankzij een oplettende hotelbaas.

Een van de verdachten is zondag al formeel aangehouden door de onderzoeksrechter. De drie anderen worden maandagmiddag voorgeleid, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Antwerpen. De vier worden verdacht van verkrachting en diefstal. Over een eventuele vijfde verdachte kan zij niets zeggen. De zegsvrouw wil in het belang van het onderzoek verder geen details geven.

Dat schrijft de Belgische krant Het Nieuwsblad. De twee vrouwen van 21 en 22 jaar oud, volgens de Gazet van Antwerpen afkomstig uit Leiden, waren vrijdag vertrokken voor een weekendje Antwerpen, waar ze ’s avonds discotheek Roxy bezochten. In de uitgaansgelegenheid traden Ronnie Flex en enkele andere Nederlandse dj’s op.

De vrouwen raakten daar aan de praat met vijf mannen. „We weten nog dat we in de discotheek waren”, zo verklaarden ze aan de politie. „Daarna is er één zwart gat.”

Volgens de organisatoren waren er vrijdag geen problemen. „Niemand is onze security komen waarschuwen. Anders hadden we zeker ingegrepen.”

Vermoedelijk zijn de vrouwen in de club verdoofd met een middel (zoals Rohypnol). Eén van de mannen zou met hen zijn meegegaan naar hun hotelkamer in een boetiekhotel in het centrum van de stad. Waarschijnlijk heeft de man vervolgens zijn kompanen binnengelaten.

De slachtoffers hebben aangifte gedaan. Vier mannen die door de politie zijn opgepakt zitten momenteel in de cel. Het zou om twintigers gaan van Afrikaanse afkomst, uit Antwerpen en Temse. „Eén man werd zaterdag opgepakt en is zondag door de onderzoeksrechter aangehouden”, zo zegt Caroline Vanderstokker van de Antwerpse politie. De drie andere verdachten zijn gearresteerd, en worden vandaag voorgeleid. Een van de mannen zou al op foto herkend zijn door de slachtoffers.

De vijf mannen zouden de hele nacht in de hotelkamer hebben doorgebracht. Om iets voor half negen ’s ochtends zag een receptioniste van het hotel, tot haar grote verbazing, de vijf naar beneden komen en rustig naar buiten wandelen.

De twee vrouwen wisten niet meer wat er gebeurd was, toen ze rond 10.30 uur wakker werden. Al gauw merkten ze dat hun geld en telefoons waren verdwenen. De vrouwen maakten een verwarde indruk. Toen het hotelpersoneel de vrouwen vertelde over de vijf mannen, kwamen langzaam maar zeker de herinneringen terug, waarop de politie werd ingeschakeld.

Het was uiteindelijk de alerte hotelbaas die de zaak in een stroomversnelling bracht. Om 19.15 uur kwam een van de mannen terug naar het hotel. Hij was op zoek naar de vrouwen, die inmiddels al naar huis waren vertrokken. „Ik ben meteen naar het hotel gekomen”, zegt de eigenaar, die anoniem wil blijven. De hotelbaas heeft de man kunnen vasthouden, samen met zijn „gevaarlijk uitziende hond” totdat de gewaarschuwde de politie ter plaatse kwam. „Het waren 17 lange minuten, maar hij zou niet vertrekken. Over mijn lijk.”

„Het is niet zo dat je hier zomaar binnen en buiten loopt”, benadrukt de man. „Als hier ’s nachts plots vijf onbekende mannen staan, laten we ze niet binnen. We werken met codes. De verdoofde of gedrogeerde vrouwen moeten – ongewild – de verkrachters hebben geholpen.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.