Foreholte staat stil bij grote dag

Foreholte en VVSB treffen elkaar nu alleen nog in oefenduels.© Archieffoto

Het is tegenwoordig nauwelijks voorstelbaar, maar er bestond een seizoen waarin Foreholte op een hoger niveau voetbalde dan buurclub VVSB. Het 25-jarig jubileum van dat heugelijke feit wordt zaterdag uitbundig gevierd in Voorhout.

Op initiatief van de bevlogen clubman Hans van den Berg komen zestig selectieleden uit die tijd samen om sportpark Elsgeest om terug te kijken op ’het absolute hoogtepunt uit de clubgeschiedenis’.

Met een enthousiasme alsof het een week geleden is in plaats van een kwart eeuw, vertelt Van den Berg over de bijzondere ontknoping van dat seizoen.

De bescheiden dorpsclub promoveerde voor het tweede seizoen op rij en bereikte de tweede klasse. Dat was toen het derde niveau van Nederland, nu het vijfde.

Saillant detail is dat in de titelstrijd twee beslissingswedstrijden nodig waren en die tussen Foreholte en VVSB gingen.

De eerste eindigde in 1-1, waardoor de teams op herhaling moesten op het sportpark van Lugdunum. Bij de tweede poging was Foreholte voor 3500 toeschouwers met 3-1 te sterk voor de ambitieuze buurclub.

Dat was een sensatie, benadrukt Van den Berg. ,,Wij waren het boerencluppie, dat op de fiets naar de wedstrijd ging. Bij VVSB werd toen een begin gemaakt met de professionalisering. Zij hadden trainingspakken.’’

Lachend: ,,Later hebben ze ons dubbel en dwars ingehaald, maar dit was ons hoogtepunt.’’

Over de beslissingswedstrijd in Leiden is destijds een film gemaakt die bewaard is gebleven. Van den Berg gaat daar tijdens de reünie, die om 17 uur begint en voor iedereen toegankelijk is, fragmenten uit vertonen. Ook de huldiging in Voorhout komt in beeld, voor tweeduizend mensen. ,,Met een Coolsingel-achtige sfeer’’, aldus Van den Berg.

Vanwege de leeftijd van de helden van toen blijft een jubileumwedstrijd achterwege. In plaats daarvan gaat het aanwezige gezelschap vanaf 20 uur penalty’s nemen, onder leiding van scheidsrechter Pieter Vink.

De bij Foreholte begonnen Edwin van der Sar is mogelijk aanwezig bij de finale, zo niet dan vervangt Stan van Bladeren hem, de Voorhoutse keeper uit Ajax 2. ,,Ook VVSB’ers zijn van harte welkom’’, zegt de organisator. ,,Als ze daar op zitten te wachten.’’ (HB)

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.