Buurt bezorgd over komst arbeidsmigranten naar Katwijk

Dick van der Plas
Katwijk

Prima dat de gemeente de opvang van arbeidsmigranten regelt, maar waarom midden in onze buurt? Die reacties overheersen bij de bewoners van de Molenwijk in Katwijk aan den Rijn op de komst van een ’Polenhotel’ in het voormalige PMT-gebouw aan de Tulpstraat. Tijdens een emotionele bijeenkomst in De Roskam lichtte wethouder Willem van Duijn begin deze week de plannen toe.

Op verschillende plekken in de gemeente wil Katwijk wat doen aan de achterstand die er is bij het huisvesten van arbeidsmigranten uit voornamelijk Oost-Europa. Het is vooral minister Stef Blok (Wonen) die daarop aandringt. In de kustplaats wordt gedacht aan het beschikbaar stellen van een stuk grond bij sportcomplex Middelmors voor een wat grotere, tijdelijke huisvesting en het PMT-gebouw voor een kleinschalige woonvorm.

De Molenwijkbewoners toonden zich overvallen door de andere bestemming voor het gebouw en zijn bezorgd over de veiligheid in de straat, het verminderde woongenot, de gevreesde (parkeer)overlast en de waardevermindering van hun appartementen. Onbegrip voerde de boventoon.

Hoge hoed

Ook kwamen nog andere zorgen boven tafel. Eén daarvan was dat de instelling voor verslaafdenzorg De Brug een huurhuis van Dunavie heeft gekocht aan Tulpstraat 37, waarin zij een aantal (ex-)drugsverslaafden wil onderbrengen. ,,Alleen de twee buren van dit pand waren geïnformeerd, voor de overige bewoners was dit weer een konijn uit de hoge hoed’’, zegt bewoner Wim Koelewijn.

Wethouder Willem van Duijn kon de zorgen van de buurt niet wegnemen. Wel is afgesproken dat hij samen met de wijkraad een plan opstelt om het beheer goed te regelen en de gevreesde overlast te voorkomen. Als dat op papier staat, wordt opnieuw een bijeenkomst met de buurt georganiseerd.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.