Schuldgevoel

Aad Rietveld

Voor degenen onder u die van ironie houden: de agent die zaterdag in Gouda bij de intocht van Sinterklaas een boze Surinaamse man aanhield, was maar net een tintje lichter dan de weerspannige demonstrant.

Die agent zou eigenlijk een vrije dag hebben, maar vanwege alle Pieten-spanning moest hij naar Gouda om ’bijstand te verlenen’, zoals ze dat bij de politie noemen.

Het leek wel of de anti-Piet-demonstrant nog bozer werd omdat hij juist door díe agent werd aangehouden. ,,Ben je nou trots’’, riep de arrestant. ,,Ben je nou trots op jezelf?’’

De politieman was niet trots. Die deed zijn werk. Hij moest de demonstranten weghouden van één van de plekken waar ze niet mochten roepen dat Sinterklaas niet bestaat en dat Zwarte Piet racisme is. Hij zorgde met zijn collega’s dat de kinderen een feestje hadden.

De foto van de aanhouding kwam op internet terecht. De agent werd beschimpt en bedreigd en ’dook onder’ op de sociale media.

Hij had zijn zaterdag liever anders besteed. ,,Als jullie hier niet hadden staan schreeuwen’’, zei hij tegen de demonstrant, ,,had ik vandaag gezellig met mijn kinderen naar de intocht van Sinterklaas kunnen kijken.’’

Maar bij mensen die in de waan zijn dat zij strijden in de geest van Martin Luther King en Mandela leidt dat vast niet tot schuldgevoel.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.