De week van Leidse Glibber: twee lintjes en geldzaken

Janneke Dijke
Leiden

Eigenlijk leek het wel de week van de financiën, maar om daar nu over te schrijven daar wordt niemand vrolijk van. De salarisverhoging bij de top van de ABN-AMRO is nu wel teruggedraaid maar het loopt ook verdacht veel richting 1 april, sluiting van Muziekhuis de Qbus en een bekeuring voor 4 kilometer te hard rijden. Nee daar word je allemaal niet vrolijk van en dan kwam journalist Joris Luyendijk ook nog eens zijn boek ’Dat kan toch niet waar zijn’ presenteren. In dit boek beschrijft hij de macht van de banken en het systeem dat zichzelf niet meer in de hand heeft.

Joris weet zelf ook wel raad met geld, hij verkocht zijn handtekening voor 20 euro maar dan kreeg je er wel een gratis boek bij. Was er dan helemaal niets leuks op financieel gebied, jawel hoor: Giethoorn komt op de nieuwste werelduitgave van het Monopolyspel.

Pensioen

Het mag bekend zijn dat Leiden heel stiekem hoopt ooit Leiderdorp in te lijven. Regelmatig laten we ballonnetjes op of delen we speldenprikjes uit. Vrijdagmiddag nam het Leiderdorpse onderwijs afscheid van Eric Filemon die na 43 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben met welverdiend pensioen ging. Eigenlijk heeft Eric natuurlijk in zijn Leiderdorpse jaren als schoolhoofd een soort undercover functie gehad om te kijken hoe het er in Leiderdorp aan toe gaat. Hij wist al snel het vertrouwen te winnen, zorgde dat er een aubade kwam op 30 april en schreef zelfs het Leiderdorps volkslied.

Dit alles komt ons Leidenaren natuurlijk heel bekend voor: een aubade en een volkslied. Dat klopt ook wel, want Eric Filemon is in werkelijkheid onze burgemeester Pieter van der Werf die het Minikoraal bedacht en het Leids volkslied schreef.

Zijn Leiderdorpse afscheid had dan ook een Leids tintje met diverse Leidse sprekers, zoals D66 Tweede Kamerlid Paul van Meenen, de kinderboekenschrijfster Selma Noort die in de Leidse Kooi naar school ging en Leiden-kenner en woordkunstenaar Rens Heruer. Rens had het zo naar zijn zin dat hij er gelijk een heel ABC tegenaan gooide waardoor het programma uitliep, maar het publiek zich kostelijk vermaakte.

Burgemeester Laila Driessen, die trouwens haar politieke carrière als VVD-gemeenteraadslid in Leiden begon, had nog een verrassing voor Eric Filemon. Namens de gemeente Leiderdorp spelde zij hem de zilveren gemeentespeld op. Op het moment dat Claas Griffioen aankondigde dat K&G3 een miniconcert ging geven, dacht ik: dit is een gemiste kans. Als Leiden ooit Leiderdorp zou willen inlijven dan had dit vrijdagmiddag gekund. Een zaal vol Leidenaren, het bestuur van de 3 October Vereeniging en K&G3 in huis, dan was overname toch een makkie geweest.

Gouden Speld

Zaterdag stond in het teken van Military History Day en het jubileumconcert van The Band Of Liberation, die 15 jaar bestaat, in de Hooglandse Kerk. Het concert had meerdere feestelijke tintjes. Voorzitter Jan-Jaap van Weering kon trots zijn op veel hoog bezoek bij het jubileumconcert.

Naast luitenant-generaal Ted Meines, de 93-jarige vader der veteranen, waren onder andere ook generaal Hemmes van het Garde Regiment Fusiliers Prinses Irene en de directeur van het Veteraneninstituut Frank Marcus aanwezig. Zaterdagavond werd ook een convenant ondertekend waarmee de Band Of Liberation officieel huisorkest van de Irene Brigade is geworden.

Oprichter en dirigent van het orkest, Simon Dubbelaar, staat er om bekend dat hij alles strak in handen heeft en altijd de regie blijft voeren. Zaterdagavond moest hij het regiestokje even overgeven aan burgemeester Henri Lenferink, die onverwacht het woord nam tijdens het jubileumconcert van de Band Of Liberation. Henri Lenferink prees Simon om zijn inzet voor het korps en de ambassadeursfunctie die het orkest in binnen- en buitenland vervult. Als dank ontving Simon Dubbelaar de gouden speld van de gemeente Leiden.

Er zat duidelijk muziek in deze week.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.