Zorgen voor trainer Sjaak Polak na debuut bij SJC

Sjaak Polak windt zich langs de zijlijn op tijdens zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer van SJC.

Sjaak Polak windt zich langs de zijlijn op tijdens zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer van SJC.© Foto Hielco Kuipers

Hielke Biemond
Noordwijk

Met een beker cola in zijn hand staat Sjaak Polak de media te woord na zijn competitiedebuut als trainer bij hoofdklasser SJC, een vereniging waar bier drinken na een wedstrijd contractueel lijkt te zijn vastgelegd. ,,Ik moet geen alcohol hebben’’, verkondigt hij stellig. ,,Dan gaat het niet goed.’’

De man die in de collectieve herinnering en op YouTube voortleeft als de excentrieke Haagse profvoetballer, wil niets liever dan een serieuze trainer zijn. Daar slaagt hij goed in. Wie in de openingswedstrijd tegen RKAVV (1-1) vermaak langs de lijn verwacht, komt bedrogen uit. Hij leeft hartstochtelijk mee, zonder te nadrukkelijk aanwezig te zijn. Komisch zijn de aanwijzingen hooguit onbedoeld. Zoals op het moment dat hij middenvelder Tom Broekhuizen voor de zoveelste keer een mislukte dieptepass ziet geven. ,,Broekie!’’, galmt het in plat Haags over het veld. ,,Nou effe wat gevoel in dat pootje krijgen, kom op!’’

Zoals het niet meevalt hem los te zien van zijn verleden, geldt dat ook voor SJC als geheel. Voortdurend de vergelijking maken met vorig seizoen, waarin het Noordwijkse team als nieuwkomer in de hoofdklasse direct meestreed om promotie, is even verleidelijk als oneerlijk.

Die uitzonderlijke prestatie kan geen maatstaf zijn bij een vereniging die het in de eerste plaats moet hebben van vriendschap - en daar beleid op maakt. Het lukt zelden meerdere seizoenen op rij, de verrassing zijn. Wat dat betreft is Polak op een dapper moment ingestapt.

Het is maar afwachten in hoeverre het afscheid van de twee productiefste spelers, Martijn Walter en Sten Goosen, dit seizoen kan worden opgevangen. Daarbij komt dat zijn toch al smalle selectie na de openingsdag flink is verzwakt. Timo Ruigrok en Raymond van Heijningen vallen uit met op het eerste gezicht serieuze blessures. ,,Uit de wedstrijd geschopt’’, foetert Polak. De hardste charge, van Robin Steffen op de bij SJC teruggekeerde Jordy Groot, blijft tot zijn opluchting zonder schade. ,,Over het spel van mijn ploeg ben ik heel tevreden’’, zegt de nieuwe trainer. ,,Maar die blessures baren me zorgen.’’

De eerste indruk is wel dat een gebrek aan scorend vermogen SJC dit seizoen punten kan gaan kosten. Het is dat nieuwkomer Jeroen Dedel diep in blessuretijd heerlijk uithaalt uit de draai, voor de verdiende 1-1, anders zou de frustratie over de gemiste kansen helemaal groot zijn geweest. De andere aanvallende aanwinst, spits Tom Duindam, is ongelukkig. Hij raakt vroeg in het duel de paal en kort na rust het achterhoofd van een verdediger op de doellijn. Het is wat Polak betreft dan ook eerder een kwestie van pech dan onkunde dat SJC pas laat scoort.

Daar moet wel bij worden vermeld dat zijn gewenste speelwijze, met veel druk naar voren, balbezit en controle oplevert, maar weinig uitgespeelde kansen. Door een gebrek aan automatismen en zuivere passes raakt het elftal nog niet in de ’flow’ van de laatste twee seizoenen.

SJC is vooral gevaarlijk uit hoekschoppen. Drie keer op rij zelfs, aan het begin van de tweede helft. Direct daaropvolgend countert RKAVV 0-1 uit een zeldzame uitbraak. Daar dringt toch de vergelijking met het recente verleden zich op: gevoelsmatig zou dat cornersalvo vorig seizoen minimaal één treffer hebben opgeleverd. In alle ernst weet de nieuwe trainer dat hij zijn lot lang niet altijd in eigen hand heeft.

SJC: Schelvis, Sloos, Verhoek, Groot, Van Heijningen, Broekhuizen (78. Van der Klugt), Duindam, Ruigrok (27. Dedel), Steenvoorden (65. Van Dijk), Van Duijn, Van der Zalm.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.