Verhuizing viskiosk blijft gevoelig punt

De viskiosk op het Andreasplein in Katwijk. Archieffoto Hielco Kuipers

Alieke Hoogenboom

De verplaatsing van de viskiosk op het Andreasplein in het nieuwe centrumontwerp van Katwijk blijft een gevoelig punt. Wethouder Jacco Knape ging tijdens de gemeenteraad flink door het stof, omdat hij niet goed zou zijn omgegaan met eigenaar Fix Fisch die te laat in het proces is betrokken en te weinig is gehoord.

Het is beschamend, stelde Jaap Haasnoot (KiesKatwijk). ,,Dit heeft niets te maken met het rode-loperbeleid.’’ Ook Matthijs van Tuijl (PvdA) had er geen goed woord over. ,,Het kost geld om de kiosk te verplaatsen en de enige meerwaarde ervan zijn kort door de bocht de zichtlijnen.’’ Hij bedoelt daarmee hoe de viskiosk vanaf de Princestraat zichtbaar is. ,,Is dat een goede reden om belastinggeld uit te geven én een ondernemer te pesten?’’ De eigenaar van het pand is tegen verplaatsing. De plek waar de viskraam nu staat, is goed zichtbaar vanaf de Boulevard.

Schoonheidsprijs

Wethouder Knape moest toegeven dat het geen schoonheidsprijs verdient. ,,Het proces is niet goed verlopen, dat erken ik. Met de wetenschap van nu had ik het anders gedaan.’’ Volgens de wethouder verwacht de eigenaar van Vis & Zo, die de kiosk huurt van Fix Fisch, dat hij ook op de ’nieuwe’ locatie ook goed draait, omdat hij niet is komen inspreken. Ralf Boland (D66) benadrukte dat daar niets van waar is. ,,Hij is fel tegen verplaatsing, maar is niet komen inspreken, omdat hij de gemeente even beu is.’’

Toch verandert het niets meer, in het centrumontwerp van landschapsarchitect Marlies van Diest verplaatst de viskiosk gewoon naar de andere kant van het plein. Pas wanneer de raadsleden akkoord gaat met het ontwerp, gaat de wethouder opnieuw met de eigenaar in gesprek.

De raadsleden zijn verder over het algemeen lovend over het centrumontwerp, al blijven de rijrichting in de Louwestraat, fietsparkeren, verplaatsing van de bronzen vissen en een plantsoen bij de Oude Kerk beslispunten.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.