Welstand, ook op het water

De Oranjegracht.© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Langs de walkanten van de mooie Leidse grachten wemelt het van de lelijke, half gezonken en vervuilde bootjes. Uit een schouw die vrijdag varend werd uitgevoerd door vertegenwoordiger van Oud Leiden, het Waterambacht en de gemeente, werd dat duidelijk zichtbaar. Een oplossing ervoor is in de maak. ,,Want op sommige plekken is sprake van een aanfluiting voor het aangezicht van de stad’’, aldus gemeentelijk medewerker Karst Doevendans.

De historische verenigingen Oud Leiden en Waterambacht hebben een hoop vragen, opmerkingen en klachten over de waterwegen in het Leidse centrum. Daarom waren vrijdag vertegenwoordigers van de gemeente uitgenodigd een informatief tochtje te maken op een rondvaartsloep van de firma Broodjes en Bootjes. Een boa, een wijkregisseur een jurist en Doevendans stapten daarvoor bij de Blauwpoortsbrug in, samen met vier gastheren. Niet lang na vertrek werden langs de Oude Singel en Oude Vest al de eerste wrakken aangetroffen.

Dobberen

Paul Birker van het Waterambacht legde uit wat hij daar zo vreemd aan vindt. Als een krakkemikkige auto over de weg rijdt zonder nummerplaat, is de politie er als de kippen bij met bekeuring en een inbeslagname. Als een huis verkrot of in een afzichtelijke kleur wordt geverfd, staan de gemeentelijke handhavers snel op de stoep met een vermaning. Maar op het Leidse water kunnen vervallen vaartuigen en kreupele vlonders soms járen ongestoord ronddobberen. ,,Kijk daar maar eens’’, zegt Oud Leiden-bestuurslid Gerard Kramer terwijl hij hoofdschuddend wijst naar enkele afgetakelde schuitjes op Herengracht en Oranjegracht.

Binnenkort gaat Leiden een paar van de ergste wrakken bergen, als het gemeentelijk opslagterrein aan de rand van de Stevenshof weer wat opslagruimte heeft. Maar er gaat ook permanent wat veranderen: er komen welstandsregels voor de wateren. Waardoor het makkelijker wordt om scheepjes en sloepen die wel een vergunning hebben maar in povere staat verkeren, toch te kunnen afvoeren. Althans, als de eigenaar blijft weigeren zijn vaartuig op te knappen. ,,De verordening komt binnenkort in de gemeenteraad’’, kondigt Doevendans aan.

Eensgezind

Oud Leiden en het Waterambacht staan lijnrecht tegenover de gemeente, als het gaat om het beoogde drijvende terras bij Annie’s. De juridische strijd loopt nog. Daarom werd vrijdag geruisloos en zonder commentaar langs die omstreden plek gevaren. Maar op veel andere waterzaken in de binnenstad heerst eensgezindheid tussen de drie partijen. Alle Leidse woonschepen mogen bijvoorbeeld een klein bijbootje hebben, maar enkele bewoners hebben pleziervaartuigen aangemeerd die bijna even groot zijn als hun woonboot. Het trio is het erover eens dat sprake is van een onwenselijke situatie.

Ook wordt de aandacht gevestigd op het gebruik van de walkant bij woonschepen, met soms dichte begroeiing of het afzetten ervan met plantenbakken. Soms mag dat en wordt daar ook precario voor betaald, maar soms wordt dat ook als storend ervaren.

Gevoelig

Ertegen optreden, dat kunnen de ambtenaren in samenspraak met de historische clubs niet zomaar even tijdens een rondvaart beklinken. Doevendans: ,,Dat ligt héél gevoelig en daarom is er een duidelijke politieke uitspraak voor nodig is.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.