Het wordt lente, dus steggelt Leiden weer over terrassen

Loman Leefmans
Leiden

Er heerst verwarring en onvrede onder Leidse horeca-ondernemers over hun terrassen. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland. De gemeente heeft nieuwe terrasregels aangekondigd. Met een nieuw seizoen op komst, blijkt er nog veel onduidelijkheid te bestaan.

'Het feit dat de regels op zo korte termijn voor het terrasseizoen zijn aangepast en worden ingevoerd, zorgt voor veel onrust', schrijft Maarten Collée, bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Collée voegt daar direct aan toe dat sinds zijn bestuur eerder dit jaar een aantal brieven over het onderwerp aan het gemeentebestuur verzond, burgemeester en wethouders een handreiking hebben gedaan. Er wordt met terrrasexploitanten en KHN bekeken of er mouwen gepast kunnen worden aan de terrasregels.

De gemeente wil in ieder geval niet dat terrassen in het centrum detoneren met de historische binnenstad. Geen al te modern terrasmeubilair dus, tegen een zeventiende-eeuws decor, luidt de achterliggende gedachte. Daarom zag twee jaar geleden een lijvig boekwerk het licht met kleurvoorschriften en vormregels.Die bleken te streng, gaf ook het gemeentebestuur toe, na onder meer enkele wandelingen langs Leidse terrassen. Daarom volgden enkele aanpassingen.Maar de teugels waren nog niet gevierd of de gemeente kwam vanuit een andere invalshoek met nieuwe planologische regels op de proppen.Zo ziet het ernaar uit dat exploitanten nieuwe vergunningen moeten aanvragen, ook voor bestaande terrassen en voor schotten en parasols. 'De financiële gevolgen van deze aanvragen zijn, in tijd van crisis, ongewenst en overbodig', zo schreef Collée in een brief vorige maand. Inmiddels is volgens hem de kou wel wat uit de lucht. De gemeenteraad buigt zich volgende week donderdag over de kwestie.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.