Natuurbegraafplaats in Voorschoten van de baan

Roosenhorst: Enkele jaren geleden stonden hier kassen, nu is er tijdelijk weiland. De bedoeling is dat er huizen komen, maar daar is niet iedereen het mee eens. foto gemeente Voorschoten

Roosenhorst: Enkele jaren geleden stonden hier kassen, nu is er tijdelijk weiland. De bedoeling is dat er huizen komen, maar daar is niet iedereen het mee eens. foto gemeente Voorschoten

Marieta Kroft
Voorschoten

De aanleg van een natuurbegraafplaats in ’Roosenhorst’ bij de Kniplaan in de Duivenvoordecorridor is van de baan. De aanleg is te duur te zijn, zo blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek waarvoor de gemeente Voorschoten een jaar geleden 25.000 euro beschikbaar stelde.

Om het natuurbegraven mogelijk te maken zou het grondwaterpeil omlaag moeten. Dat betekent dat het gebied fors zou moeten worden opgehoogd. Bovendien zijn de jaarlijkse kosten om een dergelijke begraafplaats te beheren groot, omdat er nieuwe natuur zou moeten worden aangelegd. Nu liggen er vooral met gras ingezaaide percelen waarop eerder kassen hebben gestaan.

Het Voorschotense gemeentebestuur hoopte met de aanleg van een natuurbegraafplaats geld te verdienen zodat er minder huizen langs de Kniplaan hoefden te worden gebouwd. Om het dreigende miljoenentekort in het Voorschotense deel van de Duivenvoordecorridor van 7,5 miljoen euro af te wenden, besloot de raad immers eerder al met grote tegenzin de woningbouwlocatie te verdubbelen van 2000 naar 4000 vierkante meter.

Nu de natuurbegraafplaats niet doorgaat, ziet het er naar uit dat het gebied toch wordt bebouwd. De gemeente Voorschoten is daarom op zoek naar een projectontwikkelaar. Zijn plan moet van zo’n hoge kwaliteit zijn dat de omgeving erop vooruit gaat. ’We bieden deelnemende marktpartijen ruimte om hun expertise, innovatieve en creatieve ideeën in te dienen. Natuurlijk gelden er randvoorwaarden waaraan de inzenders moeten voldoen, maar bij de beoordeling staat kwaliteit met stip bovenaan’, zegt wethouder Bianca Bremer in een persbericht.

Om nieuwbouw mogelijk te maken, wordt het bestemmingsplan gewijzigd. Vanaf begin 2016 kan erop worden gereageerd.

Twaalf organisaties

Intussen maken twaalf organisaties in Voorschoten en Leidschendam zich zorgen over bebouwing van Roosenhorst in Voorschoten en de enkele honderden woningen die in het Leidschendamse deel van de Duivenvoordecorridor moeten komen. Het gaat hier om de laatste open verbinding tussen de buitenplaatsen tussen Leiden en Den Haag en de polders in het Groene Hart, stellen de organisaties. ,,We praten met de gemeenteraad van Voorschoten, want woningbouw in Roosenhorst is beslist geen goed plan’’, zegt voorzitter Stan Dessens. ,,Je kunt die huizen ook op een andere locatie of desnoods aan de rand van de Duivenvoordecorridor bouwen.’’ Ook met de provincie zijn ze in gesprek.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.