Tessa van Schagen wil op WK stroef seizoen glans geven

Tessa van Schagen pakte dit jaar de Nederlandse titel op de 200 meter.

Tessa van Schagen pakte dit jaar de Nederlandse titel op de 200 meter.© Foto ANP

Monne Reitsma
Leiden

Tessa van Schagen hield een kleine slag om de arm, maar was opgelucht toen zij te horen kreeg dat ze definitief was opgenomen in de nationale 4x100 meter estafetteploeg. En dus is de Leidse deze week in Londen om daar ’te knallen’ tijdens het WK atletiek.

De 23-jarige atlete vond het wel spannend om te horen of ze er bij zou horen. ,,Ik denk dat het goed komt”, klonk het enkele dagen voordat Ad Roskam, namens de atletiekbond, de selectie bekendmaakte. Het zou natuurlijk ook raar zijn als de nummer drie van het recente Nederlandse kampioenschap op de 100 meter en de winnares van goud op de 200 meter zou ontbreken in het nationale estafetteteam.

Na het verlossende woord kon Van Schagen zich gaan klaarmaken voor wederom een groot toernooi. Vorig jaar was een topjaar met als hoogtepunt de Europese titel op de estafette in Amsterdam. Het seizoen had nog mooier kunnen worden, want Van Schagen reisde met het sprintteam ook af naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Waar veel verwacht werd van het Oranje-kwartet werd het een domper van jewelste. De mondiale topper in het gezelschap, Dafne Schippers, ging te vroeg weg waardoor de eerste wissel mislukte. De achterstand in tijd kon niet meer worden weggepoetst en een zesde plek in de serie viel het gezelschap ten deel.

Ondanks de tegenvaller smaakte Rio naar meer. ,,Absoluut. Ik denk nu echt niet: dat is geweldig geweest en ik ben wel klaar met mijn loopbaan. Zeker niet. Ik wil steeds sneller gaan lopen en me ook verbeteren tijdens toernooien. Proberen steeds een ronde verder te komen.”

Toen Nederland zich in april tijdens de World Relays op de Bahama’s op de estafette kwalificeerde voor het WK ontbrak Van Schagen. ,,Voor die wedstrijden was er een trainingskamp van een maand in Florida. Mijn trainer kon daar niet bij zijn en toen heb ik besloten ook niet mee te gaan. Het kwam niet uit met oog op mijn eigen trainingen en geplande wedstrijden. Soms moet je die keuzes maken. Ik was natuurlijk wel blij dat we het haalden. Het voelt echt als ’we’, want ik ben van mening dat ik in die estafetteploeg hoor. En dat is nu dus ook gebleken met deze selectie.”

Graag had de tweedejaars studente psychologie deze week ook op een individuele afstand gestart tijdens het wereldkampioenschap, maar de gestelde limiet op de 200 meter wist ze niet te slechten. ,,Het seizoen gaat nog niet echt super waardoor ik niet onder de limiet van 23.10 seconden ben gekomen. Dat was natuurlijk wel een doel, maar helaas. Ik ben pas 23 en er komen nog zat mooie toernooien.” Tokio 2020 hoort ook in dat rijtje, maar zover wil ze nog niet kijken. ,,Natuurlijk zitten de Olympische Spelen in mijn achterhoofd, maar dat is nog ver weg.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.