Politiek Alphen blij met plan Medo Clean

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Chemische wasserij Medo Clean krijgt van de Alphense politiek groen licht om vanuit de Dorpsstraat te verhuizen naar bedrijventerrein Hoogewaard in Koudekerk aan den Rijn.

Alle fracties zijn bereid aan de verhuizing 440.000 euro bij te dragen, zo werd donderdagavond duidelijk tijdens de raadscommissie ruimtelijke ordening.

De totale kosten van verhuizing naar een voormalige hal van Naturo Vloeren bedragen 1,2 miljoen euro. Medo Clean betaalt hier vier ton aan mee.

Projectontwikkelaar Vibu betaalt een ongeveer even groot bedrag mee aan de verhuizing en kan in ruil daarvoor huizen bouwen in de polder ten noorden van Koudekerk aan den Rijn. Ook daar willen de partijen aan meewerken.

Vibu heeft al langere tijd plannen om in deze buurt huizen te bouwen op de locatie Zuidwijk naast Medo Clean, maar dat is moeilijk zolang dit bedrijf daar zit.

Tegenstander

De provincie moet nog wel instemmen met de extra woningbouw, want die is gepland in beschermd veenweidegebied. De gemeente denkt zwaarwegende argumenten te hebben voor de huizenbouw, omdat die verplaatsing van een milieubelastend bedrijf uit een dorpskern mogelijk maakt.

Ook meldde zich donderdagavond al een eerste tegenstander van de extra woningbouw; buurtbewoner Siem Eikelenboom. ,,Wij worden compleet overvallen door dit gigantische woningbouwplan in het Groene Hart. Dit is not done. Wij zijn hier faliekant tegen.’’’’

Voor de politiek heeft het plan echter meer voor- dan nadelen. Koudekerk roept al jaren om woningbouw en dat lijkt nu eindelijk mogelijk te worden.

,,Het mooie van dit plan is dat er ook sociale woningbouw is gepland’’, aldus PvdA-raadslid Henk Goes. Vibu wil hiervoor gaan samenwerken met woningcorporatie Habeko.

Wethouder Kees van Velzen hoopt dat de provincie groen licht geeft. ,,We hebben op 12 september overleg over het plan en de provincie heeft ons toegezegd dat ze na een paar weken laat weten of ze meewerkt.’’

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.