Grasshoppers stunt weer

Karin Kuijt (links) verdedigt in Bemmelse dienst haar zus Fleur.

Karin Kuijt (links) verdedigt in Bemmelse dienst haar zus Fleur.© Foto Orange Pictures/René Nijhuis

Joris Zandbergen
Bemmel

De vrouwen van Solar-systemen Grasshoppers werden niet kansloos geacht in de finale. Dat ze na twee duels bij titelfavoriet Bemmel met 2-0 zouden voorstaan, hadden dan weer weinigen verwacht.

De uitzondering op dat verwachtingspatroon is wellicht het Katwijkse team zelf. De ploeg van coach Rick Driessen piekt op precies het juiste moment, terwijl Bemmel lijkt te imploderen. Woensdag al, in de eerste wedstrijd van de best-of-sevenserie, dicteerde Grasshoppers grote stukken van de wedstrijd en dat bleek nog maar een voorbode van het duel van zaterdag, waarin de bezoeksters zelfs meer dan 20 punten voor kwamen.

Voor de tweede keer was de onbevangen houding waarmee de Katwijksen de favoriet tegemoet traden, precies wat de dokter had voorgeschreven. Bovendien is het team van Grasshoppers veel dieper, waardoor er steeds andere speelsters een bijdrage kunnen leveren. Van Fleur Kuijt, Sharon Beld en Ingrid van der Plas kan inmiddels een redelijk stabiele inbreng worden verwacht. Woensdag was het spel van Noor Driessen daarop een welkome aanvulling, zaterdag deden onder meer Irene Sanchez, Evelien Messemaker en Marieke van Schie nuttige dingen. Het dreef de Betuwse formatie ogenschijnlijk tot wanhoop. Tot aan de finale lukte bij Bemmel bijna alles, nu werd het tot twee keer toe op de eigen vloer overklast. Het leidde tot scheve gezichten, zicht- en hoorbare meningsverschillen en zondag zelfs tot het tussentijdse ontslag van hoofdcoach Paul van den Heuvel.

Grasshoppers mag zich echter nog niet rijk rekenen, en zal dat ook niet doen. In 2015 veroverde Bemmel de landstitel door de finale met 4-3 te winnen na een 3-0 achterstand. Woensdag zal in Katwijk blijken of het team zich kan herpakken, eventueel profiterend van het schokeffect van het ontslag van de coach, of dat Grasshoppers al de nekslag heeft uitgedeeld. In wedstrijd twee keek het Bemmelse publiek verbaasd toe hoe zijn team voortdurend achter de feiten aanliep. Alleen Karin Kuijt maakte het haar oude club moeilijk. Daar stond tegenover dat bij Grasshoppers het gevaar van steeds andere speelsters kwam. Sanchez opende de tweede helft met vijf punten, Fleur Kuijt was alleen weg en toen Van der Plas ook scoorde, was het 20-41.

Grasshoppers was op weg naar de tweede zege. Alleen in de slotfase sloegen de zenuwen toe, maar het team had voldoende marge over voor een paar slippertjes. „We hebben geconcentreerd gespeeld”, zei coach Driessen, die nog niet vooruit wenste te kijken naar een eventueel kampioenschap. „Bemmel heeft een goed team. Wij moeten een heel korte focus hebben. Niet bezig zijn met hoe geweldig het is om in de finale te staan, of dat we de eerste wedstrijd hebben gewonnen, of wat dan ook. Ik kijk alleen naar het volgende duel. Zo’n finale is eigenlijk één lange wedstrijd. Om die te winnen, zitten we nu pas op de helft.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.