Dochterbedrijf van Sanquin Bloedvoorziening verliest belangrijke klant

Dochterbedrijf van Sanquin Bloedvoorziening verliest belangrijke klant
Vrijwilligers geven bloed.
© Foto Ella Tilgenkamp
Leiden/Amsterdam

Het in Amsterdam gevestigde Sanquin Plasma Products (SPP) moet op zoek naar een nieuwe klanten na het besluit van de Amerikaanse partner Shire om een deel van de productie van het medcijn Cinryze te verplaatsen. Berichten dat de problemen bij SPP gevolgen hebben voor de bloedvoorziening aan Nederlandse ziekenhuizen, spreekt het bedrijf resoluut tegen.

SPP is ontstaan uit Sanquin Bloedvoorziening, de niet-commerciële organisatie die in Nederland bloed inzamelt, controleert en aan patiënten beschikbaar stelt.

In totaal kan in Amsterdam gevestigde Sanquin rekenen op 340.000 vrijwilligers, die bloed geven in één van de 136 bloedbanken die de organisatie exploiteert.

De Leidse bloedbank aan de Plesmanlaan, sinds 1998 onderdeel van Sanquin, is één van de grootste van het land. Volgens woordvoerder Merlijn van Hasselt is met de bloedbank in Leiden ’veel werkgelegenheid gemoeid’.

Omschakeljaren

In een toekomstverkenning, die in handen in van het FD, stelt SPP-topman Pieter de Geus dat SPP ’een aantal zware verliesjaren’ verwacht. Er zou 50 tot 80 miljoen euro nodig zijn voor modernisering van het bedrijf in de Amsterdamse wijk Slotervaart.

Om de toekomst veilig te stellen, zou een koper gevonden moeten worden die bereid is tot een ’financiële injectie om de verlieslatende omschakeljaren door te komen’.

Woordvoerder Merlijn van Hasselt van SPP spreekt echter tegen dat het hier om een toekomstverwachting of -voorspelling zou gaan.

,,We hebben meerdere scenario’s gemaakt voor de toekomst van het bedrijf. Het zou gek zijn als wij niet ook een zwart scenario opstellen, maar het is niet meer dan dat. De media hebben het zwartste scenario uit de verkenning opgepikt.’’

Hemofilie

In werkelijkheid verwacht Van Hasselt dat SPP zeker de komende twee jaar, maar waarschijnlijk de komende vijf jaar ’gewoon zwarte cijfers schrjft’.

SPP maakt geneesmiddelen uit bloed van vrijwilligers, dat Sanquin aan de dochterondernemer verkoopt. Het gaat onder meer om immunoglobuline, een medicijn dat het afweersysteem van verzwakte patiënten op sterkte kan brengen.

Ook maakt SPP bloedstollingsmiddelen voor patiënten met hemofilie, en een geneesmiddel tegen de erfelijke zwellingsziekte angio-oedeem. De winst uit de verkoop gaat naar Sanquin Bloedvoorziening, die daarvan wetenschappelijk onderzoek betaalt.

Niet in gevaar

Mocht SPP toch in de problemen raken, dan komt de bloedvoorziening in Nederland niet in gevaar, zegt Van Hasselt. ,,Wettelijk zijn de taken van Sanquin Bloedvoorziening gescheiden van de commerciële activiteiten.’’

SPP maakt geen unieke medicijnen. Bij een eventueel faillissement zijn er volgens Van Hasselt ’andere aanbieders’.

Het in Leiden gevestigde farmabedrijf Pharming heeft bijvoorbeeld een eigen medicijn tegen erfelijk angio-oedeem, dat niet wordt gemaakt uit bloed, maar uit gezuiverde konijnenmelk.

Meer nieuws uit Leiden