Geen auto's in kop Haarlemmerstraat

LD Politiek Live
Leiden

Er komt geen experiment met autoverkeer in de kop van de Haarlemmerstraat in Leiden. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft zich daartegen gekeerd. Wethouder Paul Laudy (Bouw en Openbare Ruimte) was het experiment graag aangegaan, een grote  meerderheid in de raad ziet liever meer groen in een ‘woonstraat’.

Laudy mag ook met creatieve voorstellen komen om de kruising van de Haarlemmer en de Lange Mare verder te vergroenen (een wens van GroenLinks).

De uitdaging daar is het grote aantal fietsen, op zaterdag bijna vierhonderd, die tegen en rond de Hartenkerk worden geparkeerd. Laudy zal op zoek moeten naar extra plekken en die met meer groen zien te combineren.

Pluimen

Het gehele plan krijgt overwegend pluimen en complimenten. Juliette Gilissen (VVD) vond het weliswaar ongebruikelijk dat een straat al na twintig jaar volledig op de kop gaat, maar zag er de noodzaak daar wel van in.

Walter van Peijpe (GroenLinks) waarschuwde wethouder Laudy dat deze plannen nog geen oplossing boden voor de leegstand in de straat - daarvoor is meer creativiteit nodig dan historische stenen en lantaarns. Toch was ook hij - een uitgesproken tegenstander van ‘verhistoriseren’ - over de plannen te spreken.

Verbazing

Anneloes van Wassenaar (D66) haalde nog even de verbazing van de VVD-fractie op de hals door ondernemers in de kop van de Haarlemmerstraat op te dragen ‘te accepteren’ dat aan de kop van de straat niks meer voor hen gaat gebeuren.

Gijs Holla (PvdA) had inmiddels berekend dat van de 53 panden er nog maar zes een winkel waren. Zijn motie om daar een ‘woonstraat’ van te maken, kreeg dan ook ruime steun.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.