Rijnland Ziekenhuis plaatst als eerste in Nederland kunstschouder op maat
Een patiënt van het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp krijgt dinsdag als eerste in Nederland een kunstschouder die van tevoren precies op maat gemaakt is en daardoor langer mee gaat.
Orthopeed Cornelis Visser plaatst deze ’totale schouderprothese’ waarbij zowel de kop als de kom worden vervangen, dankzij de ’Signature-techniek’. ,,Een paar weken voor de operatie maken wij een CT-scan van de schouder van de patiënt’’, legt de arts uit. ,,Dit levert een 3D-beeld op. Op basis van dit beeld wordt de optimale positie van de komprothese bepaald en wordt een op maat gemaakte mal in Amerika geprint.’’ Voorheen werd de positie en de maat van de prothese pas tijdens de operatie met het blote oog bepaald.
Levensduur
De op maat gemaakte kunstschouder voelt voor de patiënt natuurlijker aan. Maar het grote voordeel van de nieuwe aanpak is vooral een forse verlenging van de levensduur. Normaal gaat een schouderprothese ongeveer zeven tot tien jaar mee. Visser: ,,Iedere volgende operatie resulteert in een minder goede beweeglijkheid en een slechter resultaat. Wordt een schouderprothese via de Signature-techniek geplaatst, dan is er een optimale krachtverdeling tussen kop en kom, waardoor de bot-cementverbinding minder te lijden heeft.’’ Hoe lang de winst is, kan Visser niet exact in jaren uitdrukken.
Het Rijnland Ziekenhuis plaatst gemiddeld 75 totale schouderprotheses per jaar, waarvan er 25 nu in aanmerking komen voor de nieuwe methode.
Het ziekenhuis is het eerste in Nederland dat de Signature-techniek gebruikt bij het plaatsen van een totale schouderprothese. In Europa wordt de techniek ook al toegepast in Engeland, Duitsland en Oostenrijk.
De 3D-techniek wordt wel al langer in Nederlandse ziekenhuizen gebruikt voor het plaatsen van kunstknieën. In het Rijnland vinden jaarlijks ongeveer 400 van deze operaties plaats. Deze ingrepen zijn minder complex dan die bij de schouders. Visser: ,,Het gebruik van de Signature-techniek voor de knie-ingreep heeft voor ons ziekenhuis dus geen meerwaarde, maar voor de totale schouderprotheses wel.’’
De 3D-techniek is iets duurder dan de traditionele methode. ,,Maar de prijs-kwaliteitverhouding wordt door het gebruik van deze techniek aanzienlijk beter’’, aldus orthopeed Visser.