Politie het meest naar azc Leiden

© Foto: ANP

Ruud Sepr.sep@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

Van de vier al dan niet tijdelijke asielzoekerscentra in de regio, moest de politie vorig jaar naar verhouding het vaakst langs bij de noodopvang aan de Wassenaarseweg in Leiden. Uit het gisteren vrijgegeven overzicht van politieregistraties per opvanglocatie, blijkt dat de medewerkers van het Leidse centrum vorig jaar 14 keer de hulp van de politie hebben ingeroepen.

Dat is weliswaar veel minder dan de 97 keer dat de politie langs moest bij het Katwijkse asielzoekerscentrum, maar het Katwijkse centrum huisvest bijna vijf keer zoveel vluchtelingen als Leiden, en was bovendien het hele jaar open terwijl de noodopvang aan de Wassenaarseweg slechts twee maanden bevolkt was. Rekening houdend met die factoren, moest de politie naar verhouding vier zo vaak naar Leiden als naar de Katwijkse opvang.

Middenmoter

De noodopvangen in de gevangenis in Alphen aan den Rijn en in het Wassenaarse attractiepark Duinrell zitten er een beetje tussenin. Het Alphense centrum, dat op een paar bedden na net zo groot is als de Katwijkse opvang, kreeg in twee en een halve maand 46 keer de politie op de stoep. Bij Duinrell, met 750 plekken een middenmoter, ging de politie in twee maanden tijd 32 keer langs.

Nadat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de politie vorige week al de landelijke cijfers over incidenten op en rond asielzoekerscentra openbaar maakten, werden dinsdag ook de cijfers per opvang bekendgemaakt. Uit het gepubliceerde overzicht valt alleen op te maken hoe vaak de politie werd ingeschakeld door de medewerkers van het COA.

Het overzicht geeft geen inzicht in de redenen waarvoor bij een specifiek azc de hulp van de politie werd ingeschakeld.

(Onderaan, bij gerelateerde documenten, vindt u het volledige rapport 'Politieregistraties COA-locaties')

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.