Leiden, boekenstad

Binnert Glastra
Leiden

Zaterdag barstte de Boekenweek weer los en Leiden is naast kennisstad natuurlijk ook boekenstad: schrijvers als bijvoorbeeld Maarten Biesheuvel, Jan Wolkers, Maarten ’t Hart, Ilja Leonard Pfeijffer, Boudewijn Büch en Abdelkader Benali wonen en werken hier of hebben dat in het verleden gedaan. Deze week waren er drie opzienbarende boekpresentaties in Leiden.

Donderdag presenteerden Alphons Siebelt en Hans Blom het boek Leiden 40-45 met daarin veel nooit eerder gepubliceerde foto’s van Leiden tijdens de tweede wereldoorlog. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan burgemeester Henri Lenferink.

Voorafgaand aan de boekpresentatie werden ook de programma’s voor de herdenking en viering van 4 en 5 mei bekend gemaakt met als nieuwtjes, de verplaatsing van het oorlogsmonument en de twee minuten stilte van de Lammermarkt naar het Pieterskerkplein en een bevrijdingsconcert met onder andere K&G 3, DJ Flor, Wesley Klein en Barbara Straathof.

Rolstoelbus

Vrijdag was een bijzondere dag voor Britt Abrahams, een lang gekoesterde wens ging in vervulling. In Hotel Leiden werd haar boek ’Onbeperkt’ gepresenteerd. Britt is geboren met een ongeneeslijke spierziekte en is daardoor gebonden aan haar rolstoel. Ondanks deze beperking probeert de nu 25-jarige Britt zoveel mogelijk uit het leven te halen.

Regelmatig zien we haar over de Haarlemmerstraat rijden of ergens lekker genieten in een restaurant. Ik heb een enorme bewondering voor Britt. Als ze iets wil, dan zorgt ze dat het gebeurt. Zo organiseerde zij twee jaar geleden een benefietveiling om een rolstoelbus voor de redactieleden van het blad Unlimited te kunnen aanschaffen.

Nu wilde zij een boek schrijven en door middel van crowdfunding is het er gekomen. Met dit boek wil Britt laten zien dat zij dan wel lichamelijk beperkt is, maar verder net zo normaal is als u en ik. Ze schreef het boek samen met Paul Dirkse, en René Diekstra redigeerde het boek.

Tientallen familieleden en bekenden waren naar de presentatie gekomen, die werd aangeboden door Frans Schohaus van Hotel Leiden. De eerste twee exemplaren kregen wethouder Roos van Gelderen en Marjolein Bolhuis, directeur van de organisatie Spieren voor Spieren. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar deze organisatie.

Ik kan iedereen dit boek aanraden, al lezend pink je regelmatig een traan weg, sta je versteld van het doorzettingsvermogen en de levensvreugde van Britt en besef je eens te meer dat onze dagelijkse problemen in geen verhouding staan tot wat zij heeft meegemaakt.

Boekenbal

Zaterdagmiddag was de derde boekpresentatie van deze week. In de Burggravenzaal van Koetshuis de Burcht werd de tweede bundel van dichter Han Ruijgrok gepresenteerd, ’Zinnen op een schoonheid’. Uitgeefsters Marianne Oosterom en Christel Schollaardt van de Leidse uitgeverij de Muze waren blij Han overgehaald te hebben een nieuwe bundel uit te geven.

Ruijgrok gaat niet over een nacht ijs. Er zit dan ook een jaar of vijftien tussen zijn eerste en tweede bundel. Illustratief kunstenaar Barbara van Druten maakte de illustraties bij de gedichten waardoor het boek een extra dimensie krijgt.

Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan de tegenwoordig in Genua wonende, maar nog altijd Leidse dichter Ilja Leonard Pfeijffer. Zo werd het een geheel Leids feestje. Het gaat goed met de literatuur in Leiden. Kom maar op met dat Boekenbal.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.