Zeldzame 'kleinst waterhoen' gesignaleerd

Foto Marc Kolkman

Willemijn Sneep
Leiden/Warmond

Erg klein, zeldzaam en eigenlijk altijd verscholen in het riet. De 'kleinst waterhoen' is een vogeltje dat niet makkelijk te zien is. Vogelliefhebbers melden dan ook trots dat ze het diertje afgelopen dinsdag zagen in de Klaas Hennepoelpolder te Warwond.

Leidse vogelaar Sam Gobin was de eerste die de 'ral', niet groter dan een merel, waarnam. ,,Ik kwam net terug van vakantie, nietsvermoedend ging ik eens kijken hoe mijn favoriete stek erbij lag.''

Eerst twijfelde Gobin of het 'm echt was. ,,We gingen met een aantal vrienden terug en konden toen ook de kenmerken goed zien. Zo konden we bevestigen dat het een 'kleinst' was.'' Porzana pusilla obscura is de officiële naam van het beestje, de kleinste ral die in Europa leeft.

Op de website waarneming.nl wordt het diertje aangemerkt als 'zeer zeldzaam'. Bijna twintig vogelaars uit de regio plaatsten daar foto's, om hun vondst met de rest van vogelminnend Nederland te delen.

Het diertje staat op de rode lijst als 'uit Nederland verdwenen soort'. Hij werd vroeger 'echt heel weinig gezien' vertelt Gobin. ,,Nu wordt er één keer per jaar een in Nederland gespot. Maar in Zuid-Holland was de laatste keer in 2009.''

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.