De loodzware erfenis van Wilfred van Leeuwen

Hielke Biemond
Noordwijkerhout

Trainers tekenen graag bij een club die een mindere periode achter de rug heeft. De kans om succesvol te zijn is dan het grootst. Wat dat betreft is Mark Schenning op het slechtst denkbare moment ingestapt bij VVSB: als opvolger van Wilfred van Leeuwen, de succesvolste trainer in de clubgeschiedenis.

Met de relatief bescheiden Noordwijkerhoutse middelen wordt het in competitieverband al heel moeilijk om zijn prestaties te evenaren, laat staan in de KNVB-beker. Het pleit voor Schenning dat hij niet terugdeinst voor de loodzware erfenis.

In het voordeel van de oud-profvoetballer, die zelf graag deelneemt aan trainingen, werkt dat de selectie van de tweededivisionist breder is dan ooit. Terwijl Van Leeuwen met ruwweg zestien volwaardige basisspelers werkte, heeft Schenning er zeker vier meer tot zijn beschikking.

Kijk alleen al naar de mogelijkheden in het hart van de verdediging. Aan het slot van de voorbereiding verkoos de trainer de trouwe krachten Jordy Zwart en Peet van der Slot boven de ambitieuze nieuwkomers Sven Verlaan en Tomas Arroyo.

Die luxe kan een serieus probleem worden. Lukt het de nieuwe trainer om al zijn spelers tevreden te houden? Zijn voorganger, die zijn basiselftal zelden wijzigde, was een meester in het smeden van een hecht collectief. De enige prijs die VVSB daarvoor betaalde was dat na elk seizoen veel vaste reserves vertrokken. De concurrentiestrijd ging nooit ten koste van de teamgeest - het voornaamste wapen. Alleen als Schenning dat in stand kan houden, zal de naam van zijn succesvolle voorganger steeds minder vaak klinken.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.