Toezicht radicale jongeren kost veel tijd

Loman Leefmans
Leiden

Steeds meer Leidse moslimjongeren radicaliseren. Dat deelde burgemeester Henri Lenferink mee tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad. ,,Aan het in de gaten houden van die jongeren zijn we best veel tijd kwijt. Het probleem is in Leiden redelijk overzichtelijk, maar groeiend'', aldus de burgemeester.

Vorige week werd bekend dat het kabinet vier miljoen euro extra uittrekt voor de aanpak van jihadisme in Nederland. Dat bedrag werd verdeeld over de vier grote steden plus Delft, Arnhem, Zoetermeer, Huizen, Gouda en Nijmegen.

Het Leidse D66-raadslid Eric Krijgsman vroeg zich af waarom Leiden niet in het rijtje voorkomt. Lenferink had een duidelijke verklaring. ,,Dat komt doordat het probleem in Leiden niet zo groot is als in die andere steden.'' En achtergesteld hoeft Leiden zich niet te voelen. ,,Het gaat ook niet echt om grote bedragen.''

Op initiatief van de Leidse CDA-fractie wordt 'radicalisering' wel als een apart hoofdstuk opgenomen in het nieuwe Leidse veiligheidsplan. Radicalisering viel tot nu toe onder het kopje 'ondermijning', maar volgens raadslid Roeland Storm gaat het om een heel andere vorm van criminaliteit dan bijvoorbeeld drugshandel of witwassen.

Een ruime meerderheid van de raad was het daarmee eens. Al stelde Lenferink dat een apart hoofdstuk niet leidt tot een andere aanpak van het probleem.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.