Raad wil windmolens in Leiderdorp

Windmolens zijn al wel te zien vanuit Leiderdorp.

Windmolens zijn al wel te zien vanuit Leiderdorp.© Archieffoto Hielco Kuipers

Aad Rietveld
Leiderdorp

Er is brede steun in de gemeenteraad voor plaatsing van windturbines in Leiderdorp. CDA en VVD hebben nog wat bedenkingen, maar staan er niet per se afwijzend tegenover. ,,Windmolens langs de A4, daar kunnen we best naar kijken’’, zei VVD-burgerraadslid Tiddo Bresters deze week in de raad.

Burgemeester en wethouders gaven in 2015 in hun structuurvisie nog aan, dat het niet zinvol was om na te denken over windmolens in Leiderdorp. Daar was geen geschikte plek voor en geen draagvlak onder de bevolking, meenden zij.

Kansrijk

De gemeenteraad drong vorig jaar toch aan op een onderzoek. In het rapport dat naar aanleiding daarvan is opgesteld, staat dat windmolens aan de A4 ’kansrijk’ zouden zijn. De raad is daar enthousiast over.

D66, GroenLinks en D66 zijn zonder meer voor. ,,Het moet. We moeten overstappen op duurzame energie’’, zei Jeroen Hendriks van D66. Oscar Mengers (PvdA) zag in windmolens ’een goeie kans om de gemeente duurzamer te maken’. ,,Met zes molens kunnen we alle 11.000 huishoudens van energie voorzien.’’

Ook het CDA vindt dat Leiderdorp ’groene energie een boost moet geven’. ,,We lopen daarin niet voorop’’, zei raadslid Felix Stam. Hij pleitte wel voor een grote informatieavond, ’om te kijken hoe Leiderdorp er tegenover staat’.

Draagvlak

Bijna alle partijen zien wel iets in het voorstel van GroenLinks om de turbines te laten plaatsen door een coöperatie waar Leiderdorpers in kunnen investeren. Dat zou het ’draagvlak’ voor molens in het dorp groter kunnen maken.

Het onderzoeksbureau dat het rapport opstelde, bekeek een aantal plekken waar windmolens zouden kunnen staan. Voor de gemeenteraad is dat er eigenlijk maar één: langs de A4, tegenover de Wooon-boulevard. ,,Dan valt in ieder geval één bezwaar tegen windmolens weg’’, aldus CDA’er Felix Stam, ,,en dat is de geluidsoverlast.’’

Maar volgens VVD’er Bresters bestaan ook tegen windmolens langs de snelweg wel bezwaren. ,,Het is praktisch in ons nieuwe recreatiegebied in de Munnikkenpolder en ze staan daar wel in de biotoop van vier gewone molens.’’

Verdeeldheid

Wethouder Olaf McDaniel (PvdA / duurzaamheid) waarschuwde dat de windmolens er niet zonder slag of stoot zullen komen, omdat veel Leiderdorpers er vermoedelijk niets van moeten hebben. ,,Je kunt met zo’n plan ook grote verdeeldheid onder de bevolking veroorzaken. Dus we moeten daar een goed debat over hebben.’’ De wethouder beloofde dat er voor de raadsvergadering van maart een voorstel ligt over hoe het verder moet.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.