OM: Alphenaar vier jaar vast voor beroven bejaarden in Kaag en Braassem

Haniff Harharah
Den Haag / Rijn- en Veenstreek

Een onvervalste recidivist, die door zijn drugsverslaving keer op keer vervalt in diefstal. Er hangt de 31-jarige Nathaniel O. uit Alphen aan den Rijn een langdurige celstraf boven het hoofd voor een reeks berovingen in de Rijn- en Veenstreek. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet hij bijna vier jaar brommen.

Allerhande waardevolle spullen zou de Alphenaar dit voorjaar hebben ontvreemd, allemaal afkomstig van ouderen uit Kaag en Braassem. De buit met sieraden bevatte onder meer een trouwring, een gouden medaillon en zelfs een koninklijke onderscheiding.Eind mei werd O. door de politie uit de Braassem gevist en ingerekend, na een achtervolging op de fiets. Hij vertelde gisteren bij de Haagse rechtbank dat hij door ’vrienden’ met de auto naar Roelofarendsveen was gereden. Daarvandaan moest hij in opdracht van hen met gevulde tassen naar Alphen fietsen, naar eigen zeggen zonder te weten wat de inhoud was.

Lintje

Onderweg zag O. zijn kans schoon om een seniorenwoning aan de Rembrandt van Rijnsingel, waarvan de achterdeur open stond, binnen te sluipen. Uit de slaapkamer stal hij sierraden, waaronder een trouwring en het koninklijke lintje van de bejaarde bewoner (85). Die probeerde hem nog tegen te houden, maar tevergeefs. De Veender beweerde daarbij een klap te hebben gekregen, maar zei het zich niet goed meer te kunnen herinneren.O. ontkent dat. ,,Welke delicten ik ook heb gepleegd, ik zal nooit geweld gebruiken.’’ Wel bekende hij de beroving, evenals een diefstal op dezelfde dag in Leimuiden. Daar klom hij via een openstaand raam een huis aan de Peppelhof in en jatte juwelen van een 79-jarige vrouw, die op dat moment niet huis was.

Drugsdealer

Verder heeft de verdachte ook toegegeven al in april een geldbedrag van 250 euro te hebben gepind met een gestolen bankpas. Dat deed hij om een drugsdealer, bij wie hij een schuld had, af te betalen. Ook kwam in de rechtszaak naar voren dat de fiets waarop O. de diefstallen pleegde, gestolen was.Wat de zaak nog complexer maakt, is dat hij wordt verdacht van nóg vier insluipingen in de Veen op die bewuste dag. O. houdt vol dat hij daar niets mee te maken had, maar weigert namen te noemen van de mogelijke (mede)daders.

Gevangenisstraf

Alles bij elkaar opgeteld, acht het OM alleen het gebruik van geweld niet bewezen. Voor alle andere vergrijpen hoorde O. dertig maanden gevangenisstraf tegen zich eisen, waarvan zes voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.Daar komt bij dat de Alphenaar nog drie openstaande voorwaardelijke celstraffen zou moeten uitzitten, in totaal ruim 1,5 jaar. Bovendien moet hij zich langdurig laten opnemen in een kliniek voor zijn verslaving aan cocaïne en cannabis.

'Veel te fors'

De advocaat van O. vindt de strafeis ’veel te fors’. Hij pleit voor een verlenging van de proeftijd voor de openstaande straffen of omzetting in werkstraf.Tegenover de rechter bood O. zijn excuses aan de slachtoffers. ,,Ik schaam me dat ik hier weer zit’’, aldus de Alphenaar. ,,Ik baal er van dat ik weer mensen heb pijn gedaan.’’ Uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.