Gedeputeerde dreigt NS met boete

© Foto ANP

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Gedeputeerde Floor Vermeulen overweegt de NS een boete op te leggen, vanwege aanhoudende treinstoringen op het spoor tussen Alphen aan den Rijn en Gouda.

’Wat mij betreft is de grens bereikt’, schrijft de VVD-bestuurder in een vorige week verstuurde brief aan provinciale staten van Zuid-Holland. Met een dreigende boete hoopt Vermeulen de NS zover te krijgen dat het treinvervoer tussen Alphen aan den Rijn en Gouda weer op orde komt.

Sinds de introductie van een nieuw treintype op dit traject, in december vorig jaar, zijn voortdurend storingen tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. ’De materieel- en personeelsomloop zijn niet robuust genoeg gebleken om grote verstoringen op te vangen’, schrijft Vermeulen. ’reizigers hebben regelmatig last van vertraagde en uitgevallen treinen’.

Als concessieverlener heeft Zuid-Holland de mogelijkheid om de NSA sancties op te leggen. Dat kan in de vorm van een boete, of door het inhouden van een deel van de provinciale concessiebijdrage.

De NS laat weten dat de brief van Vermeulen achterhaald is. ,,Het klopt dat we in het begin opstartproblemen hebben gehad met die nieuwe treinen’’, zegt een woordvoerder. ,,Hier en daar hebben we de hulp van de fabrikant moeten inroepen om de problemen te verhelpen. Maar we zien inmiddels duidelijke verbetering op dit traject. Meer dan negentig procent van de ritten verloopt nu probleemloos. Daarmee zitten we ruimschoots boven het landelijke gemiddelde. Dus ik denk niet dat de provincie ons sancties zal opleggen.’’

De nieuwe treinen van de Zwitserse treinfabrikant Stadler waren in december een landelijke primeur voor de NS.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.