VWS grijpt in bij illegale pgb-korting, Oegstgeest alsnog door de knieën

Naast aanhoudende ellende met de uitbetaling van pgb’s, had staatssecretaris Martin van Rijn van VWS ook te stellen met gemeenten die er onterecht op bezuinigden.

Naast aanhoudende ellende met de uitbetaling van pgb’s, had staatssecretaris Martin van Rijn van VWS ook te stellen met gemeenten die er onterecht op bezuinigden.© ANP / Martijn Beekman

Binnert Glastra
Oegstgeest (update)

Het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) heeft ingegrepen bij de gemeente Oegstgeest. Als enige gemeente in Nederland hield Oegstgeest vast aan een algemene korting van 11 procent op alle persoonsgebonden budgetten voor begeleiding. Na een telefoontje van een topambtenaar van VWS dat dit toch echt niet de bedoeling is, krabbelt de gemeente terug.

Met alle cliënten die vorig jaar al een persoonsgebonden budget (pgb) hadden, gaat de gemeente nu een persoonlijk gesprek voeren om te kijken wat toereikend is voor de benodigde zorg en ondersteuning. Dat had al veel eerder moeten gebeuren.

Net als -toen nog- enkele andere gemeenten veegde Oegstgeest  nieuwe en bestaande cliënten op één hoop, om zoveel mogelijk te kunnen bezuinigen op de nieuwe zorgtaken die ze van het rijk gekregen hebben. Voor de zomer waarschuwde het ministerie al dat dit illegaal is. Bestaande cliënten hebben overgangsrecht en kunnen dit eerste jaar pas gekort worden op hun budget als zij het daarover in een onderling gesprek zijn eens geworden.

Bezwaar

Voor de andere gemeenten was de ministeriële waarschuwingsbrief afdoende, maar Oegstgeest volhardde in haar opstelling. Wethouder Marien den Boer (CDA) verdedigde in de gemeenteraad de stelling dat alleen een gesprek met mensen die achteraf bezwaar maakten tegen de opgelegde korting, ook afdoende was.

Cliënten schakelden daarop belangenorganisatie Per Saldo in, die onlangs liet weten de gemeente voor de rechter te slepen. En volgens het relaas van een van de cliënten tegenover Per Saldo en deze week ook in een brief aan VWS, kwam de gemeente bovendien haar eigen standpunt niet na.

Toevallig

Deze cliënt beschrijft hoe de gemeente nooit iets liet weten over bezwaarmogelijkheden tegen de bezuiniging (de gemeente ontkent dit). Toen hij er toevallig achterkwam, kreeg hij te horen dat hij te laat was. Gesprekken met ambtenaren en consulenten verzandden volgens hem in een pat-stelling waarin Oegstgeest bleef volhouden dat de korting gewoon mag.

Volgens VWS wordt nu met alle cliënten alsnog  een persoonlijk gesprek geregeld. ,,Mocht blijken dat er overgangscliënten zijn die door het gekorte budget hun zorg ten onrechte hebben moeten aanpassen, dan zegt de gemeente toe dit met terugwerkende kracht te zullen bijstellen’’, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Tot zover klopt het, stelt wethouder De Boer. Maar dat de gemeente terugkrabbelt, is volgens hem niet het geval. Hij blijft erbij, dat Oegstgeest niets verkeerd doet en dat er weliswaar een 'handreiking' van VWS was, maar in de wet nergens staat dat gesprekken vooraf verplicht zijn. ,,We garanderen dezelfde zorg, en dat is waar het om gaat. We korten alleen op het budget dat ze krijgen om die zorg in te kopen. Het ministerie heeft alleen gevraagd of we van plan waren die gesprekken te gaan voeren. Wij hebben bevestigt dat nu we bezig zijn met de herindicaties, we dat meenemen. Dat waren we toch al van plan.''

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.