Zorgen over vlees met gif in Stevenshof: ’Dit is een gerichte aanslag’

Een hond op bezoek bij de dierenarts.

Een hond op bezoek bij de dierenarts.© Archieffoto ANP

Liza Janson

Bewoners van de Leidse Stevenshof maken zich zorgen over vergiftigd vlees in hun wijk. Op de Carry van Bruggenweg zijn de laatste weken stukjes vlees gevonden waar vermoedelijk gif inzit. Ook kregen hondenbezitters in diezelfde straat een dreigbrief thuis waarin staat dat hun honden op moeten houden met blaffen.

De zorgen in de buurt zijn groot. ,,We krijgen er veel vragen over’’, zegt een medewerker van Dierenkliniek Stevenshof. Mensen willen weten waar het vlees ligt, wat de verschijnselen zijn als hun dier het opeet en of er al voortgang is in het onderzoek.

(Lees hier: Vergiftigd vlees aangetroffen in omgeving Stevenshof Leiden)

De politie doet onderzoek, maar kan in het kader daarvan niet veel zeggen.

,,Ik word er niet blij van. Je hoopt dat je in een kind- en diervriendelijke wijk woont’’, zegt buurtbewoner Sandra Kok. Zelf heeft ze twee katten die vooral in haar eigen tuin zitten. ,,Dus daar maak ik me niet echt zorgen om, maar wel om mijn kind, want dat speelt buiten.’’

Machteloos

’Fucking rotte eigenaars van de fucking honden. Ik vind het jammer, heel erg jammer dat het weer niet gelukt is (...) om jullie rotte honden dood te maken, maar ik geef niet op.’ Het is het begin van een anonieme dreigbrief die hondeneigenaars uit de Leidse Stevenshof in de bus kregen. De schrik zit er goed in. ,,Je staat machteloos’’, zegt Jacqueline Olijerhoek.

Op de Carry van Bruggenweg worden de laatste tijd stukjes vlees gevonden waar vermoedelijk gif in zit. Bij Olijerhoek lagen zo’n twee weken geleden gehaktballen in de achtertuin.

Een paar weken daarvoor vond ze andere stukken rauw vlees. En pas geleden kregen ze dus ook een brief waarin staat dat het geblaf moet ophouden. De brief was niet alleen aan haar gericht, maar ook aan haar schoonouders die naast haar wonen.

’Willen jullie de honden redden laat ze dan hun fucking kop houden met dat geblaf. En denk eens aan je buren, die zijn dat geblaf meer dan zat’, schrijft de anonieme briefschrijver, die zelf ook een hondenbezitter zegt te zijn.

,,Waarom komen ze niet gewoon naar ons toe? Dan kunnen we erover praten’’, zegt de dochter van Olijerhoek. Ze loopt samen met haar moeder een rondje door de wijk met hun chihuahua en bordercollie en snapt er niets van waarom iemand zoiets zou doen. ,,Waarom zou je een hond dood willen hebben. Dan ben je toch ziek?’’ Natuurlijk blaffen de honden wel eens, maar niet overdreven veel, zeggen Olijerhoek en haar dochter. ,,Het is hun natuurlijke enthousiasme. En ’s nachts doen ze het niet.’’

’Gerichte aanslag’

Ook bij haar opa en oma in de tuin lag zo’n week of twee geleden vlees op de tegels. ,,Ik schrok ervan, dit is een gerichte aanslag, vind ik. Zeker als je een gefrankeerde brief thuiskrijgt’’, zegt Joop Kerkman.

Ook hij heeft een chihuahua en bordercollie. ,,Ik hou mijn honden extra in de gaten. Ik heb verlichting in mijn tuin en een zaklantaarn waarmee ik constant oplet. Als het te gek wordt, ga ik een camera ophangen.’’

Ze hebben aangifte gedaan bij de politie die dinsdag een buurtonderzoek deed in de wijk. Het vlees van twee weken geleden was al weggegooid en kan niet meer worden onderzocht. ,,Na berichtgeving is er dinsdag nog een stuk vlees aangetroffen. Dat wordt nu wel onderzocht’’, zegt een woordvoerder van de politie.

Buurtbewoners in de wijk zijn geschrokken. ,,Ik heb zelf ook een hond. Ik doe extra voorzichtig, zeker overdag. Ik kijk of ik iets op straat zie liggen’’, zegt Edin Durguti. ,,Ik snap niet dat iemand hiertoe in staat kan zijn’’, reageert een andere verontruste hondenbezitter. ,,Ik kan me voorstellen dat je niet blij wordt van blaffende honden, maar dan spreek je iemand daar op aan, dit is gewoon crimineel gedrag’’, zegt buurtbewoner Sandra Kok.

Salami

Tamara Lamboo vond een paar weken geleden zelf ook een stuk vlees op de trap bij haar om de hoek,,Het leek op salami, met spikkeltjes. Omdat ik over het vergiftigde vlees had gehoord, heb ik het gelijk weggegooid.’’ Ze maakt zich zorgen over haar kind van drie. ,,Stel, het ligt in je tuin... Ik wil heel graag weten wie het is. Die persoon moet gewoon weg uit deze buurt.’’

Kerkman en zijn schoondochter hebben geen idee wie erachter de dreigbrief en de stukken vleeszit. ,,Het zou een overwinning zijn als de dader wordt gepakt.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.