Hutspot eten met eigen tradities

Didier, Guus, Liesbeth, Maaike, Yasmin, Lisette, Keya, en Laura aan hun hutspot. (Foto Leidsch Dagblad)

Binnert Glastra
Leiden

Met handen vol gestapelde bakjes hutspot komen de mannen aanlopen, terwijl de drie vriendinnen een van de statafels naast de Hooglandse kerk bezet houden. ,,Net zo lekker als zelfgemaakte hutspot'', vinden ze het traditionele maal waarvoor vrijdagavond ruim zesduizend Leidenaren in de rij staan.

,,Gratis hutspot eten, dat vonden we altijd armoedig. We haalden alleen haring en wittebrood. Maar we zijn sinds een paar jaar toch overgestapt'', vertelt een van de geboren en getogen Leidenaren. ,,Als zeventigers zien we het nu echt als traditie'', vult haar vriendin aan.

Marianne en Tineke van Leeuwen komen er voor de eerste keer. ,,Schandalig eigenlijk'', vinden de twee Leidse dames. Ze staan een halfuur in de rij, maar al bijna vooraan. ,,Helemaal niet erg om te wachten'', vinden ze. ,,Het zal me jeuken hoe lang ik hier precies sta te wachten'', roept een vrouw voor hen, terwijl ze haar wijntje in de lucht steekt. ,,Het is hier toch gezellig?''

Niet iedereen wil in de rij staan. Zoals de studenten van de Clarensteeg die sinds een jaar of vier met met elkaar hutspot eten. ,,Er komen elk jaar meer mensen aanhaken'', vertelt Keya, terwijl ze biertjes uitdeelt. ,,Met mijn ouders ging ik altijd naar de Hooglandse kerk. Maar hier eten vind ik lekkerder en gezelliger. En je hoeft er niet voor in de rij te staan''.

Tijd om te eten, vinden de anderen en beginnen op te scheppen op plastic borden. ,,Ik heb een iets gezonder recept'', vertelt Liesbeth, geboren en getogen Leidse, net als de meeste huisgenoten. ,,Aardappel, pastinaak, peen en ui, van alles een kwart. Mijn geheime ingrediënt? Gepofte knoflook.'' Stevige stukken stoofvlees komen erbij. ,,Een goede bodem leggen, daar gaat het om'', lacht Guus. En op tijd komen voor de taptoe'', vult Maaike aan. Daarna, zoals elk jaar, naar de kermis en bandjes kijken. ,,Mooi dat iedereen zijn vaste punten heeft'', vindt Liesbeth. ,,Zo herken je elk jaar dezelfde mensen. Je weet precies wie waar te vinden is.''

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.