KZ Danaiden daalt af naar tweede klasse

Michel van Gent
Putten

KZ Danaïden kon niet twee keer in één seizoen pieken in een degradatiewedstrijd. De Leidse korfballers wisten in de zaal hun plaats in de eerste klasse te redden in een extra duel, maar dat lukte niet op het veld. Zij moesten zich zaterdag met 19-18 gewonnen geven tegen De Parabool.

KZ Danaïden leek vooraf op papier beter voorbereid op het degradatieduel dan De Parabool. De Leidenaars wisten al lang dat zij zevende in de eerste klasse A zouden worden en een wedstrijd zouden krijgen tegen de nummer zeven van 1 B. De Parabool eindigde twee weken geleden gelijk met Oerterp op de zevende plaats, waarna de Groningse studentenclub in een extra duel tegen Oerterp kansloos onderuit ging (15-22). Coach Peter Jonker had dit duel in Assen gefilmd, zodat hij zijn spelers tactisch goed kon instrueren. Maar hij had een vertekend beeld gekregen, want in Assen ontbraken twee spelers die in het buitenland vertoefden en die in Putten wel opkwamen.

Russisch

Tijdens de eerste helft zat KZ Danaïden totaal niet in de wedstrijd. De aanval was na één schot vaak alweer de bal kwijt en de verdediging gaf de tegenstander alle ruimte om van ver aan te leggen. Jonker riep zijn spelers wel toe om dichter te verdedigen, maar toen er weer een bal van afstand invloog (7-2), riep hij vertwijfeld: „Ik spreek toch geen Russisch?” De beginaanval kwam pas in de laatste vijf minuten van de helft tot scoren, zodat het 12-7 bij rust werd. Het pleitte voor de Leidenaars dat zij zich niet door deze achterstand lieten ontmoedigen. Invallers Jasper van der Vos, Ferdi Bekken, Jara Kwakkenbos en Marco Blankenburgh brachten nieuw elan in het spel en scoorden allemaal. Dat leidde tot een knappe inhaalrace, maar op 15-13 werd een strafworp gemist en op 17-16 en 18-17 bleven goede kansen op een gelijkmaker onbenut.

Gele kaart

Jonker kreeg nog een gele kaart, omdat hij de scheidsrechters luidkeels verweet niets tegen het trage aanvalsspel van De Parabool te doen. De studenten waren inderdaad meer uit op balbezit dan op het uitspelen van schotkansen, maar zij werden ook beter verdedigd. In het eindsignaal scoorde Mike de Wit nog wel, maar de scheidsrechter oordeelde dat de wedstrijd al afgelopen was toen de bal door de mand viel.

„Dit is een pijnlijke nederlaag. Wij hebben in de eerste helft niet gebracht wat we kunnen brengen”, verzuchtte Jonker. „In de tweede helft hebben we een prima pot gespeeld. Wij willen een nieuw, meer dynamisch spel gaan spelen. Als je het positief benadert, is het beter om dat in de tweede klasse te ontwikkelen, want dan zul je waarschijnlijk meer winnen dan in de eerste klasse. Maar als je ziet, hoe dicht we er vanmiddag bij waren, is dit wel zuur.”

Ook aanvoerster Denise Melman keek alvast vooruit: „Wij begonnen niet goed, waardoor we steeds achter hen aan moesten lopen. Maar wij hebben echt eenheid getoond, we zijn met z’n allen blijven knokken. Als wij dat kunnen vasthouden, dan moeten we volgend seizoen maar gelijk kampioen worden.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.