Leids huis erg in trek als belegging

Leids huis erg in trek als belegging
Leiden

Steeds vaker prijzen makelaars Leiden aan bij vastgoedbeleggers en mensen die op zoek zijn naar een alternatieve pensioenvoorziening. Ze wijzen potentiële klanten op hoge rendementen uit huur. Dat stuit op weerstand: meer en meer klagen inwoners over negatieve effecten van verkamering.

Het gaat om panden die na de koop onttrokken worden aan het woningbestand, zodat ze kunnen worden opgedeeld in meerdere studentenkamers, en om huizen die worden omgebouwd tot meerdere vrije sector-appartementen.

Studentenstad

,,U vraagt zich natuurlijk af of het een investering waard is. Want wat moet u eigenlijk met een extra huis, laat staan een kantoorpand? Verhuren natuurlijk! Want dit is een studentenstad’’, meldt de website woningenland bijvoorbeeld.

Een ander: ,,Leiden is een aantrekkelijke omgeving om te beleggen in vastgoed. Dit komt onder andere door de hoge huurinkomsten die gerealiseerd kunnen worden omdat er een tekort is aan vrije sector huurwoningen.’’

Epidemie

Wijkvereniging Transvaal is een actie begonnen tegen de ’epidemie’ van verkamerde panden in deze wijk net buiten de singels. De buurtbewoners bestoken de politiek wekelijks met e-mails, omdat ze vinden dat het gemeentebestuur geen oog heeft voor de problemen die met het fenomeen gepaard gaan.

Het is onduidelijk om hoeveel woningen het gaat en hoe snel het aantal beleggingspanden groeit. Volgens de gemeente zijn vorig jaar 29 onttrekkingsvergunningen verleend, in 2016 34 en in 2015 dertien vergunningen. Vorig jaar zouden negen onttrekkingsvergunningen geweigerd zijn en in 2015 één.

In Transvaal denken ze dat dat niet klopt. ,,De gemeentelijke registratie schiet tekort’’, zegt bewoner Eric van ’t Groenewout. In zijn wijk zijn zo enkele panden aan te wijzen die niet geregistreerd zijn.

Hij zet sowieso vraagtekens bij de cijfers. ,,Het gaat niet alleen om onttrekkingsvergunningen, maar ook om omgevingsvergunningen.’’ In de gemeenteberichten worden er wekelijks twee tot vijf gepubliceerd. In zijn berekeningen komen er in Leiden jaarlijks 100 tot 250 verkamerde woningen bij.

Meer nieuws uit Leiden