Leidse krakers zonder straf naar huis

Foto HDC Media/Hans van Weel© Foto: Holland Media Combinatie/Hans van Weel

Redactie Leidsch Dagblad
leiden

Zeven krakers van het oude Leidsch Dagblad-kantoor aan de Rooseveltstraat zijn dinsdag door politierechter Van Veen zonder straf naar huis gestuurd. De rechter verklaarde het openbaar ministerie niet ontvankelijk.

Ze meent dat het openbaar ministerie in strijd met het beleid heeft gehandeld, toen het eind januari opdracht gaf tot ontruiming van het kantoorgebouw. ,,De vraag die centraal staat is of de krakers op het moment van de ontruiming al huisrecht hadden gesticht’’, merkte ze op.

Daar was in haar optiek zeker al sprake van. ,,Ze zijn die middag naar binnen gegaan en hebben rond een uur of drie de eigenaar van het pand in een brief op de hoogte gesteld. De politie stond om half vijf op de stoep en kreeg toen ook een brief met informatie.

Rond kwart over elf ’s avonds was dezelfde verbalisant er weer, dit maal om de ontruiming te leiden. Op de foto’s is te zien dat er allerlei huiselijke activiteiten gaande waren. Er is gekookt, er stond een afwas, er werd geslapen: het pand was in gebruik als zijnde een huis. Dus is er sprake van huisrecht, weliswaar van korte duur maar toch al enige tijd.’’

In die omstandigheden had volgens Van Veen een rechter moeten oordelen over een ontruiming.

Het openbaar ministerie kondigde meteen na derechtszitting aan in hoger beroep te gaan.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.