Plek Fiod-inval verraste Leiden

Sebastiaan van der Lubben
Leiden

Burgemeester en wethouders van Leiden zijn verrast door de inval van de Fiod bij Servicepunt71, begin deze maand. De speurders van de Belastingdienst namen stukken uit het dossier ’Da Vinci College’ mee. Inzet: een naheffing overdrachtsbelasting van 1,7 miljoen euro. Maar waarom meldde de Fiod zich bij Servicepunt71 en niet bij wethouder financiën Marleen Damen (PvdA)?

Het conflict tussen de gemeente en de Belastingdienst gaat over een bedrag van 1,7 miljoen euro. Het college meent dat niet te hoeven betalen, de Belastingdienst vindt van wel. In de Bestuursrapportage 2014 wordt keurig melding gemaakt van de kwestie.

En al denkt de gemeente geen overdrachtsbelasting te hoeven betalen, zij zet het geld voor de zekerheid opzij. Je weet maar nooit.

Dat staat ook in antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van de VVD-fractie, op 16 februari van dit jaar. Inclusief het bedrag waarom het gaat. Iedereen kon dus op de hoogte zijn. Hoe groot het risico is dat Leiden toch moet betalen, is op dat moment niet duidelijk.

Stagneert

Leiden heeft sinds 2012 een convenant met de Belastingdienst, waarin de gemeente belooft fiscaal alles onder controle te hebben. Een ’Tax Control Framework’ (TCF) moet daarvoor vanaf 2013 zorg dragen. Uit een brief van de externe accountant, eind 2014, blijkt echter dat er problemen zijn met dat TCF. Het ’stagneert als gevolg van onvoldoende capaciteit’. Bovendien hapert de administratie van vastgoedopbrengsten, zoals bij het Da Vinci-gedeelte in het ROC.

Om met het problematische vastgoeddossier te beginnen: wat volgens de accountant ontbreekt, is ’structurele borging en uitvoering’ van maatregelen om ’de volledigheid van de verantwoorde opbrengsten te kunnen waarborgen’. Het conflict met de Belastingdienst en de Fiod-inval hebben te maken met de opbrengst van het Da Vinci-gedeelte in het ROC-gebouw.

Over die opbrengst heeft de accountant een kritische noot te kraken: de accountant twijfelt of de administratie van het vastgoed wel op orde is. Zowel de vastgoedadministratie als de grip op belastingzaken is ondergebracht bij Servicepunt71. Dat verklaart mogelijk waarom de Fiod niet bij wethouder Damen aan het bureau stond, maar bij Servicepunt71.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.