Onderzoek naar andere koopavond

leiden

Een koopavond op vrijdag, of de sluitingstijden op zaterdag verlengen tot 19 uur. Dat zijn volgens centrummanager Joost Bleijie goede opties om te bespreken als blijkt dat voor een meerderheid van de Leidse bevolking de donderdagse koopavond mag verdwijnen.

Het centrummanagement, dat tot doel heeft de binnenstad te promoten, is begonnen met een enquête op internet. Die duurt nog een aantal weken, tot er een representatieve groep van vierhonderd deelnemers is.

Aanleiding voor het onderzoek is, dat het in de stad minder druk is sinds de invoering van de koopzondag en de opkomst van het online winkelen, zegt Bleijie. Steeds meer winkels houden de deuren gesloten op donderdagavond, zoals bijvoorbeeld pennenwinkel Bredero op de Breestraat. Sinds begin dit jaar doet de zaak niet meer mee aan de koopavond. ,,De belangrijkste reden was dat de verkoop terug liep. Dat komt doordat er minder mensen in de stad lopen. Dat is een sluipend proces, dat sterker wordt naarmate meer collega's dicht gaan'', zegt eigenaar Mario Adrichem. Langer openblijven op zaterdag vindt hij een slecht idee: ,,Oh, u gaat aan mijn weekeinde zitten? Wat je ziet is dat het op zaterdag later druk wordt, om vijf uur stappen klanten nog met gemak de winkel in. Maar tegen latere openingstijden op zaterdag komt de zelfstandige detailhandel in opstand, denk ik. Nu heb je in elk geval nog een beetje weekend.''

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.