Zelf bedacht: tergend langzaam wandelen

Aad Rietveld

Een drukke baan, kinderen, mantelzorg en de wereld via Facebook en twitter overal van op de hoogte houden. Het leven wordt almaar drukker, almaar sneller. Redacteur Aad Rietveld gaat de stress te lijf.

Zoek op internet manieren om stress te verminderen en je komt de gekste dingen tegen. Zoals dit: ’mindfull’ tandenpoetsen.

Tandenpoetsen is iets waar je zelden echt over nadenkt. Vaak denk je tijdens het poetsen aan andere dingen. Wat je nog moet doen, wat er op het programma staat voor vandaag, of je checkt je smartphone.

Probeer vandaag eens mindfull je tanden te poetsen. Houd je aandacht bij de sensatie van de tandenborstel in je mond. De smaak van de tandpasta, de haren die over je tanden glijden.

Gebruik tandenpoetsen als een oefening om je aandacht in het moment te houden. Misschien lukt het je niet de volledige tijd dat je poetst, maar door het te proberen oefen je je aandacht. Op deze manier kun je die saaie gewoonte gebruiken als een dagelijkse kleine meditatie. Je krijgt dan minder tandplak én meer innerlijke kalmte.’

Bij mij werkt het niet. Mijn gedachten blijven alle kanten op schieten.

Gelukkig heb ik mijn eigen manier om mijn hoofd tot rust te brengen: tergend langzaam wandelen.

Ik ontdekte het bij toeval in de Spaanse badplaats Blanes. Een vriendin had mij verleid tot een weekje vakantie in dat gruwelijke oord, waar jongeren overdag bijna op elkaar op het zand lagen te bakken en het ’s avonds op een zuipen zetten in de tientallen disco’s. Als ik op een terras in mijn beste Spaans ’un café con leche’ bestel, vraagt de vrouw in plat Amsterdams: ,,En wil je d’r ook suiker bij, jochie?’’

In arren moede besluit ik tot een wandelingetje en omdat die hele rotstad vol staat met spuuglelijke hotels en appartementengebouwen doe ik dat maar op het strand. Waar ik heel langzaam moet wandelen en goed moet uitkijken of ik niet per ongeluk op het hoofd of het scheenbeen van een badgast ga staan. Zoekend voetje voor zoekend voetje loop ik door het hete zand.

Tot mijn verwondering wordt het rustig in mijn hoofd. Alsof mijn gedachten zich aanpassen aan mijn bewegingsritme. Sindsdien is dat wat ik doe als ik ernstig behoefte heb aan ontspanning: tergend langzaam wandelen. Je wordt een beetje raar aangekeken, maar het werkt.

Misschien had ik er een methode van kunnen maken en daarin voor veel geld cursussen kunnen aanbieden.

Maar dat geeft ook weer stress.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.