’Advies voor centrum ook serieus nemen’

Het Andreasplein in Katwijk. Archieffoto

Het Andreasplein in Katwijk. Archieffoto

Dick van der Plas
Katwijk

De toon is vriendelijk, maar de boodschap niet mis te verstaan. Als de Katwijkse politiek echt werk wil maken van burgerparticipatie, kan ze de adviezen van de klankbordgroep Aantrekkelijk Centrum maar beter niet naast zich neer leggen. ,,Wanneer een afspiegeling van de bevolking min of meer in unanimiteit tot deze conclusies komt, moet er ook wat mee worden gedaan’’, zegt voorzitter Marian Krijgsman.

Het breed samengestelde adviesorgaan overhandigde de eindrapportage gistermiddag aan verantwoordelijk wethouder Jacco Knape. In het stuk wordt een aantal oplossingen aangedragen voor een zoveel mogelijk autoluw en parkeervrij centrum, met hooguit plek voor de auto’s van vergunninghouders.

Andreasplein

Opvallend is vooral de invulling van het Andreasplein: veel politieke partijen gingen de verkiezingen in met de slogan dat dit plein vooral ’vrij’ moet blijven, hooguit ingericht met bankjes, bomen en wat terrassen. Maar de klankbordgroep wil dat het echt gebruikt wordt: het liefst als een semipermanente marktplaats waar zes dagen per week ’vers en gezond’ centraal staan. Het idee van de Spaanse mercado dient daarbij als voorbeeld. ..Een combinatie van proeven en beleven’’, zegt ondernemer Kees Saton enthousiast. De kramen met groenten, fruit en bloemen kunnen worden afgewisseld met horeca. Wel moet ’dicht bij de authenticiteit van Katwijk worden gebleven’. De indeling dient zodanig flexibel te zijn dat het Andreasplein op hoogtijdagen ook voor evenementen van het verenigingsleven en de Oranjefeesten kan worden gebruikt. Wethouder Knape zei de woorden van klankbordgroepvoorzitter Krijgsman in de oren te knopen. ,,Het streven om burgers meer bij het bestuur te betrekken, was voor mij een belangrijke drijfveer om in de politiek te gaan.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.