Premium

Basketbalsters Grasshoppers staat nog wat te wachten

Basketbalsters Grasshoppers staat nog wat te wachten
Landsmeer

Terwijl landskampioen Bemmel al zeker is van een nieuwe finaleplaats, is de strijd tussen Solar-systemen Grasshoppers en Lions allerminst beslecht.

In de andere halve finale kwam de ploeg uit Landsmeer terug tot 2-1 in de best-of-fiveserie. Het zat er al een beetje aan te komen. Grasshoppers won in het eigen Cleijn Duin weliswaar twee keer, maar het waren twee benauwde zeges.

In aanmerking genomen hoe goed Grasshoppers het deed in de beslissende fase van de competitie, waren de twee nipte overwinningen zelfs matig te noemen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het de eerste twee winstpartijen waren tegen Lions, dat in de competitie twee keer te sterk was gebleken.

Terwijl Grasshoppers ’aan’ was na de opdeling van de eredivisie (de zogenaamde Elite A en Elite B) hoorde Lions, toch de kampioen van 2016 na Grasshoppers te hebben geklopt, even niet meer bij de betere teams van de eredivisie. Toch heeft de club uit Landsmeer wel de speelsters om het Grasshoppers lastig te maken.

Ervaren en succesvolle basketbalsters als Tanya Bröring, Kim Hartman en Fieke Ligthart (wier knieblessure uit wedstrijd 2 dus mee leek te vallen) zijn moeilijk af te stoppen, en zaterdag kwam daar de Katwijkse Janine Guijt, die niet heel gezellig is vertrokken bij Grasshoppers, nadrukkelijk bij.

Het waren, met alle en het zeer nodige respect naar de vrouwen van Lions, vooral de Katwijksen zelf die nieuw succes in de weg stonden. Het talent spat er werkelijk af bij de formatie van coach Rick Driessen, maar zeker in de play-offs is talent alleen niet genoeg.

Nog misschien liever dan winnen, wil Driessen dat zijn speelsters zich laten gelden, dat ze brutaal zijn. In Landsmeer waren ze zaterdag juist krimpviooltjes. ,,Ik had meer bravoure verwacht’’, zei de coach nadat Lions een vroegtijdig einde had weten af te wenden.

Driessen schroomde niet om Ilse Kuijt, de jongste van de vier Kuijt-zusjes en dochter van Grasshoppers-icoon Anja, te bombarderen tot ’beste speelster van het seizoen’. Evenmin had hij er moeite mee om het raspaardje de maat te nemen. ,,Ze durfde niet meer, en met die houding laat ze dan het team vallen.’’

Niet dat de coach de nederlaag aan de toekomstig A-international ophing, het was meer een illustratie van het Katwijkse spel deze wedstrijd. Grasshoppers speelde bedeesd en gooide zo veel mis, zelfs een groot aantal ’makkies’, dat het uiteindelijk Lions niet meer bij kon houden.

Aanvankelijk deed de thuisclub het niet veel beter. Maar Guijt, Hartman en Bröring zijn de speelsters er niet naar om te blijven missen. Toen het gelouterde trio eenmaal het vizier op scherp had, nam Landsmeer snel afstand, en er was niemand aan de kant van Grasshoppers die het tij kon keren.

,,Ze schoten erg goed’’, zei Driessen. ,,Vandaag was het dus sowieso niet gezegd dat we zouden winnen. Je weet het nooit, maar als wij ook zo voluit spelen, is het prettiger om naar te kijken.’’

Simpele lay-ups waren aan Grasshoppers niet besteed. Dat Landsmeer er dus, relatief eenvoudig, met de zege vandoor ging, was dan ook niet gek. Aan het team van Driessen is het nu om met een gepast antwoord te komen, wil het een vervolg geven aan een succesvol seizoen.

,,We moeten ons herstellen en de onbevangenheid terugvinden’’, zei Driessen. ,,Er waren er te weinig met de juiste focus vandaag maar dat kan zo weer terug zijn.’’

Lions-Grasshoppers 68-56

(12-15, 21-14, 16-12, 19-15)

Scores Grasshoppers: Van der Plas 13, Driessen 11, Beld 10,

F. Kuijt 9, I. Kuijt 4, Govers 3, Hordijk 2, Vos 2, De Groot 1,

S. Kuijt 1.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.