Ed van der Voet houdt op met Alkeburcht in Roelofarendsveen

De Alkeburcht staat bij de beeldbepalende watertoren in Roelofarendsveen.

Annelies Karman
Roelofarendsveen

Ed van der Voet stopt met het uitbaten van buurthuis de Alkeburcht in Roelofarendsveen. De ondernemer onderhandelde lang met de gemeente over het kopen van het pand aan de Noordhoek dat hij nu pacht, maar de besprekingen liepen uiteindelijk stuk. Van der Voet heeft zijn pachtcontract daarom opgezegd.

De Alkeburcht is het dorpshuis bij de watertoren in het hart van Roelofarendsveen. Ed van der Voet volgde in 2010 de overleden Wils Hoogenboom op als pachter. Hij werd toen als pachter gekozen door het bestuur van de stichting. Die bestaat nu niet meer, de stichting verkocht het pand aan de gemeente.

Een euro

Van der Voet wilde het gebouw van de gemeente kopen. Volgens Van der Voet zou hij het achterstallig onderhoud op zich nemen en symbolisch een euro voor het pand neertellen. Hij zegt dat de gemeente daar later op terug kwam en toch een bedrag van 'enkele tonnen' wilde. De ondernemer was bereid om dat te betalen. Toen veranderde Kaag en Braassem echter andere voorwaarden: het gebouw moest ook na verkoop een maatschappelijke functie houden. Daarmee was het van de baan dat Van der Voet in een deel van het pand ooit woningen kon laten bouwen. Terwijl hij vanaf het begin af aan had aangegeven bij de gemeente dat hij die mogelijkheid wilde hebben om het bedrijf rendabel te houden.

,,Dat noem ik onbehoorlijk bestuur'', zegt Van der Voet kwaad. De gemeente wil nu nog niet reageren. ,,Er zijn nog gesprekken gaande'', geeft een woordvoerder als reden op.

Toekomstvisie

Van der Voet baalt dat de koop uiteindelijk niet door gaat. ,,We dachten dat we er wel zo'n beetje uit waren'', stelt hij. ,,Je maakt een begroting, je hebt plannen, ideeën en een toekomstvisie. Ik word hier op z'n minst gezegd niet blij van.''

Zijn bedrijf Ed de Burcht blijft bestaan. Hij wil op zoek gaan naar nieuwe ruimte en mogelijkheden. ,,Maar daar ben ik nog helemaal niet mee bezig'', benadrukt hij. ,,Ik heb nog drie maanden opzegtermijn bij de Alkeburcht en een vol programma. Ik wil al die mensen netjes verzorgen. Daarna ga ik verder kijken wat voor uitdagingen er zijn.''

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.