Studenten niet vervolgd voor bekladden gaybrapad

Eén van de studenten brengt een Hitlergroet.© Screenshot YouTube

Liza Janson
Leiden

De vijf studenten die afgelopen najaar het ’gaybrapad’ in Leiden bekladden, worden niet vervolgd. Dat heeft de rechter donderdag besloten. „Mijn cliënt is heel opgelucht”, zegt advocaat André Balkenende, die één van de jongens verdedigt.

De studenten hadden voor de ontgroening bij het Quintus-dispuut Sjap Eisjedies opdracht gekregen om het regenboogpad op de Nieuwe Beestenmarkt roze te schilderen. Ze filmden hun actie en één van de studenten bracht de Hitlergroet.

Het openbaar ministerie (OM) legde de studenten in eerste instantie ’mediation’ op. Vervolging zou uitblijven als ze gesprekken zouden voeren met COC Leiden en gemeente en de schade zouden herstellen. Maar het openbaar ministerie kwam hierop terug. „Dit is geen ludieke studentengrap, dit is een anti-homostatement”, was de verklaring van de officier van justitie twee weken geleden tijdens de regiezitting.

De rechter vindt dat het OM haar toezegging had moeten nakomen. ’De verdachten zijn de afspraak nagekomen door gesprekken met de gemeente Leiden en het COC te voeren, de schade te vergoeden en een symposium te organiseren over homoacceptatie en diversiteit’.

Dat laatste was afgelopen zaterdag. Met blozende wangen van schaamte liepen de vijf ’sjappies’ rond op het symposium bij Quintus. Op de vraag waarom ze deze actie hadden uitgevoerd antwoordden ze louter met een verlegen glimlach.

Opgelucht

„Mijn cliënt is opgelucht dat de ontgroeningsperiode geen grote consequenties heeft voor zijn carrière’’, zegt advocaat Balkenende, die de student van de Hitlergroet verdedigt. Dat de rechter deze beslissing heeft genomen, laat zien dat strafrecht niet heilig is, zegt hij. ,,Ik ben blij dat er destijds een goede beslissing is genomen door akkoord te gaan met ’mediation’. Problemen in de samenleving kunnen ook op een andere manier worden opgelost.’’

De Quintus-leden blijven ondanks de uitspraak voorlopig nog geschorst op de vereniging. „We gaan met de vereniging in beraad wat wij hier verder nog mee willen. Daarna hopen wij de zaak af te kunnen sluiten”, aldus Quintus-voorzitter Sharon van de Bovenkamp.

Het OM weet nog niet of het in beroep gaat tegen de beslissing.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.