Ook rolstoeler gemakkelijk Katwijks gebouw in

Alieke Hoogenboom
Katwijk

Openbare gebouwen in de gemeente Katwijk moeten toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor inwoners in een rolstoel of bijvoorbeeld ouderen die slecht ter been zijn, vindt Matthijs van Tuijl, PvdA-fractievoorzitter. ,,Het gaat vaak maar om kleine aanpassingen die daarvoor nodig zijn.’’ Zijn motie, voor deelname aan de website ’Ongehinderd’ die ook het ’Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid’ verleend, is door een ruime meerderheid van de raad gesteund.

Het bedrijf achter de website beoordeelt publieke gebouwen op toegankelijkheid. Als die bevindingen positief zijn, kan een gebouw een keurmerk ontvangen. Door een sticker wordt dan voor inwoners met een handicap direct duidelijk of ze er bijvoorbeeld gemakkelijk naar binnen kunnen.

In een speciale app krijgen inwoners ook de mogelijkheid gebouwen zelf te beoordelen. Het gaat dan onder andere om scholen, bibliotheken, kerken, zwembaden, restaurants en sportlocaties. In die app kunnen gehandicapten ook zien of er bepaalde obstakels zijn in een gebouw.

Hart voor Katwijk wil niet aan het keurmerk beginnen, omdat er al te veel zijn. ,,We vinden een keurmerk overbodig en deelname zonde van het geld. We zijn al verplicht dat de openbare ruimte toegankelijk moet zijn voor iedereen’’, aldus raadslid Gijsbert Schrijvers.

Van Tuijl, die onlangs met Gehandicapten Platform Katwijk locaties in Katwijk heeft getest, ziet het keurmerk als extra stimulering om er actief mee aan de slag te gaan.

Volgens wethouder Gerard Mostert kunnen inwoners bij de gemeente nu ook al melding doen van belemmeringen die zijn tegenkomen op straat en bij openbare gebouwen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.