Robot werkt op Mars en onder water

1 / 3
Frans van den Berg
Noordwijk

Robots met armen die functioneren als je eigen arm en zodoende op grote afstand precisieklussen kunnen doen. Dat wordt de toekomst als het aan de TU Delft en de ruimtevaartorganisatie Esa ligt.

Maandag zal de Deense astronaut Andreas Mogenson vanuit het internationale ruimtestation ISS een robot besturen die in een hal bij Estec in Noordwijk staat. De anderhalve meter hoge robot zal dan een metalen pen in een instrumentenbord plaatsen, welke handeling projectleider Andre Schiele nu even vanaf drie meter afstand doet met behulp van een iPad en een speciale joystick.

Gevoel

Robots kunnen nu al veel, maar de precisieklussen zijn dan voorgeprogrammeerd. Er zijn ook op afstand bestuurbare robots, maar die zijn minder nauwkeurig. ,,Wanneer die één meter moet rijden, is het net iets meer. En wanneer je dan een pen in een instrumentenbord moet steken waarbij het millimeterwerk is, dan lukt dat niet. Maar als mens voel je wanneer je die pen in dat gat steekt. Je voelt weerstand. Dan kan je het zelfs met je ogen dicht, net als je veters strikken'', geeft Mogenson als voorbeeld.

Laten ze nu net bij de TU Delft al heel ver zijn met zogeheten force-feedback, waardoor de bestuurder op afstand kan voelen wat de robotarm voelt. In dit geval via een speciale joystick. Maar aan de universiteit wordt ook al gewerkt met sensoren aan de arm van de bestuurder. ,,Voorwaarde is wel dat continu data van de bestuurder naar de robot gaan en ook weer terug. Voor ons experiment in de ruimte was dat nog even een probleem, omdat er geen internetverbinding was. Hoewel het ruimtestation op 400 kilometer boven ons vliegt, moet een signaal toch eerst via een satelliet en grondstation 90.000 kilometer afleggen'', legt de projectleider uit.

De astronaut kan de robot simpelweg via een iPad bedienen. ,,Een robotica expert hoef je dus niet te zijn. Dat is voor de toekomst ook het mooie. We zoeken naar toepassingen waarbij een reddingswerker zelf de robot kan besturen.''

Onder water

Werkzaamheden aan een reactor zoals na de kernramp in Japan zijn dan mogelijk. Ook de expert van de explosievenopruimingsdienst kan zonder gevaar voor zijn eigen leven een klus klaren. In Nederland hebben bedrijven als Heerema al belangstelling getoond voor het uitvoeren van werkzaamheden onder water.

Maar waarom dan een test vanuit het ruimtevaartlaboratorium? ,,De Amerikanen willen naar Mars, maar dan moet je daar eerst voorzieningen maken. Voor die bouwwerkzaamheden kan je robots inzetten, die je dan bestuurt vanuit een station dat om die planeet zweeft. Maar ook klussen en experimenten elders in de ruimte zijn mogelijk, waarbij je die dan uitvoert vanaf de aarde.''

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.