Rijn- en Veenwol opnieuw in productie

Redacteur Rijn en Veen
Hoogmade

Textielproducent Ecotex uit Roermond gaat opnieuw Rijn- en Veenwol produceren. In totaal heeft het bedrijf 750 kilo wol besteld bij schapenhouders in Alphen aan den Rijn, Nieuwveen en Hoogmade. De wol, die nog deze maand geproduceerd gaat worden, is bestemd voor modemerken G-Star en Studio Jux in Amsterdam.

Het leek een eenmalig experiment: wollen stof uit de Rijn- en Veenstreek, gemaakt van wol van schapen uit de polders. Critici gingen ervan uit dat de wol uit de streek niet geschikt is voor textielproductie. De schapen in het Groene Hart worden gehouden voor hun vlees en zijn daar ook op gefokt. Wol is van ondergeschikt belang. De schapenwol wordt na inzameling ongesorteerd in containers naar Chinese wolfabrieken gestuurd, die er scheerwollen vloerbedekking van maken.

Nadat Bartelet, die 10.000 euro in de Rijn- en Veenstof investeerde, de stof zo goed als had uitverkocht, leek dat ook het einde van de Rijn- en Veenwol. Toch merkte zij dat modehuizen, die constant op zoek zijn naar nieuwe stoffen, belangstelling hielden voor de wol. Het materiaal past in de trend van verantwoord ondernemen, met respect voor natuur, milieu en arbeidsvoorwaarden.

Dit leidde twee weken geleden tot een order van G-Star en Studio Jux. ,,Zij willen gladde, witte en zwarte wollen stof’’, zegt Bartelet. ,,De zuivere natuurkleuren. Voor G-Star wordt een deel indigo geverfd, donkerblauw.’’ De zwarte stof wordt gemaakt van wol van zwartblesschapen, de witte van de Texelaars/Swifters die in de polders grazen.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.