Afsluiten Korte Mare ’onzinnig’

Loman Leefmans
Leiden

Het afsluiten van de Korte Mare voor auto- en vrachtverkeer is een onzinnig plan. Bewoners uit de Leidse wijk Noordvest-Molenbuurt kunnen alleen maar nadelen bedenken voor de beoogde ingreep. ,,Het heeft een grote impact op wijde omgeving’’, voorspelde wijkvoorzitter Wiecher Steenge, gisteravond tijdens een bewonersbijeenkomst.

Op het punt waar Langegracht overgaat in Lammermarkt ligt nu een duiker over het water van de Korte Mare. Op initiatief van het Waterambacht wil de gemeente daar een brug van maken, zodat een nieuwe vaarroute ontstaat tussen Maresingel en Oude Singel. De brug moet 1,30 meter hoog worden en vijf meter breed. Volgens de wijkvereniging dreigen woningen in de directe omgeving onder te lopen door het regenwater dat van die nieuwe brug loopt. Bovendien gaat om een van de gevaarlijkste kruisingen van Leiden en een brug op die plek maakt het er niet veiliger op.

De gemeente bedacht dat daarom de Korte Mare afgesloten moet worden, maar dan krijgen Oude Singel, Volmolengracht en andere straten in de buurt te maken met veel extra verkeer. Steenge verwacht dat de gemeente in november met een definitief plan komt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.