Alphense variant op 'Maestro'

Theo de With
Alphen aan den Rijn

Op televisie was het programma ’Maestro’ afgelopen jaar een dikke hit. Tien bekende Nederlanders werden voor een orkest gezet en vochten onderling uit wie de beste dirigeerkwaliteiten heeft. Alphen aan den Rijn krijgt zaterdag een eigen variant.

Op het Rijnplein in het stadscentrum barst de strijd los om de titel Alphense Maestro. Tien bekende Alphenaren werpen zich in de strijd.

Het gaat onder anderen om VVD-wethouder Tseard Hoekstra, ondernemer Machiel van der Schoot, huisarts Erik Pleij en de dansschoolhouders Ronald en Mieke de Vos. Zij treden zaterdagochtend aan voor het Fanfare Promotie Orkest.

Lucienne de Valk, de dirigente van dit orkest, is de initiatiefnemer van deze wedstrijd. Ze heeft gezocht naar mensen zonder dirigeerervaring, die naar haar mening wel het lef hebben om een compleet orkest te leiden.

Ze heeft de kandidaten voorbereid met een basisles dirigeren. Morgen verschijnt het tiental voor het orkest én voor de jury. Ze worden behalve door Lucienne de Valk zelf ook beoordeeld door stadsorganist Simon Stelling en musicoloog Leon Vliex. De leden van het Fanfare Promotie Orkest bepalen uiteindelijk welke drie kandidaten in de finale tegen elkaar uitkomen.

De wedstrijd op het Rijnplein begint om 9.30 uur. De finale staat gepland voor 11.30 uur. De jury maakt vervolgens om 12.00 uur de winnaar bekend. Tegen een kleine vergoeding mogen toeschouwers daarna zelf proberen het dirigeerstokje te hanteren. Het Fanfare Promotie Orkest geeft om 13.30 uur een half uur durend slotconcert. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar theater Castellum.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.