Verdachte vogelroof Avifauna Alphen op vrije voeten

Deze twee neushoornvogels konden na de diefstal worden herenigd in Avifauna.

Deze twee neushoornvogels konden na de diefstal worden herenigd in Avifauna.© Hielco Kuipers

Annelies Karman
Alphen aan den Rijn

De rechtbank in Den Haag laat een 34-jarige verdachte van de grote vogelroof bij het Alphense vogelpark Avifauna op 15 september vorig jaar vrij uit voorarrest.

Dieven stalen op die datum 36 zeldzame vogels.

Na de inbraak hield de politie in totaal acht verdachten aan voor de vogelroof. De meesten zijn alweer op vrije voeten. Faked A. uit Den Bosch zat nog wel vast. De rechtbank besloot dinsdag dat zijn voorarrest voorlopig ook wordt geschorst.

Neushoornvogels

De dieven namen vorig jaar september neushoornvogels, kaketoe’s , beo’s en toekans mee uit het vogelpark in Alphen aan den Rijn. In de illegale handel brengen deze tropische soorten veel geld op.

Na de roof vond de politie gestolen vogels terug in Nijmegen, Den Bosch en Drunen. De meeste dieren waren er slecht aan toe, het was direct duidelijk dat ze slecht waren verzorgd. Twee vogels waren al gestorven.

,,Echt een drama voor het park’’, reageerde Avifauna-directeur John de Hoon destijds. ,,Sommige vogels woonden hier twintig jaar.’’ Onder de gestolen dieren waren ook broedparen.

Tijdens een zitting gisteren bij de Haagse rechtbank bleek dat het politieonderzoek ruim een jaar na de roof nog steeds niet is afgerond. Verschillende getuigen moeten nog ondervraagd worden. Dat gebeurt volgende week.

Ziekenhuisbehandeling

Over enkele maanden zal de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelen.

Volgens de advocaat van Faked A. is de man uit Den Bosch door een andere verdachte ten onrechte alle schuld voor de vogelroof in de schoenen geschoven. De rechtbank laat hem voorlopig vrij omdat hij een behandeling in het ziekenhuis nodig heeft.

De verdachten van de vogelroof in Avifauna hebben volgens het OM ook vogels gestolen in Veldhoven, Udenhout en De Lier. Ze maakten er naast zeldzame soorten ook parkieten buit.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.