Vrouw herinnert zich niets van brandstichting Winkelhof

Laura Heerlien
Leiderdorp

Op de camerabeelden herkent de Leiderdorpse die wordt verdacht van brandstichting zichzelf duidelijk. Toch zegt ze zich niet te herinneren dat ze vlak voor er brand uit brak, in de kelderboxen onder winkelcentrum Winkelhof is geweest. De officier van justitie hield dinsdag in de Haagse rechtbank rekening met haar persoonlijke omstandigheden en eiste een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Wel met een flinke proeftijd van vijf jaar, en verplichte behandeling.

De brand ontstond in de kelderbox van haar buurman en ex-partner, met wie ze al jaren een moeizame relatie onderhoudt. En op de camerabeelden is te zien dat de 46-jarige vrouw een wasbenzine-achtige fles met zich meedraagt en een voorwerp dat op een langwerpige gasaansteker lijkt. Het kan dus haast niet missen, alleen het geheugen van de Leiderdorpse werkt niet mee.

Dat kan met haar problemen te maken hebben, geeft de vrouw aan. Ze heeft vaker last van blackouts, kampt met een alcoholverslaving en een borderlinestoornis.

Die avond, op 21 februari van dit jaar, werden bewoners van de appartementen boven de Winkelhof, rond half elf hun woning uitgehaald door de brandweer. In een van de kelderboxen was brand ontstaan. De gasleiding was gelukkig niet beschadigd, anders had het veel slechter kunnen aflopen. „Een levensgevaarlijke situatie. Er waren bovendien al eerder branden geweest in de Winkelhof-garage. De schrik zat er bij de bewoners goed in”, aldus de officier.

Aanvankelijk ging men er vanuit dat er iets als kortsluiting was geweest. Een ongeluk. Tot bij verzekeringsonderzoek werd gekeken naar de camerabeelden. Daarop was de Leiderdorpse te zien bij de bewuste kelderbox. Een paar minuten later stond de box vol met rook.

De vrouw herinnert zich alleen nog dat ze dronken op de bank lag te slapen en een alarm hoorde afgaan. „Op een gegeven moment stond ik buiten. Het kan zijn dat ik nog met iemand heb gesproken. Ik weet niet door wie ik ben opgehaald, of hoe ik ’s nachts weer boven ben gekomen.”

De vrouw werd vrij snel na de brand opgepakt en heeft een tijd in voorarrest gezeten. Inmiddels verblijft ze in een kliniek en gaat haar leven langzaam weer bergopwaarts. „Ik sta om acht uur op, heb mijn dagelijkse ritme weer terug. Ik ben clean, zit in een veilige omgeving en ben net begonnen met de therapie ’blijf uit de problemen’.”

Ze heeft zelf nog wel haar twijfels over haar eigen aandeel in de situatie. „Ik ben bang voor mijn ex. Hij intimideert en flikt me vaak iets. Heeft hij misschien zelf de brand gesticht uit wraak? Dat soort gedachten heb ik.” De vraag is wat zij in dat geval dan zelf in de kelderbox deed. Uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.