Minder spelers bij Nederlands basketbalteam, meer rust

Henk Norel. Archieffoto EPA/Valda Kalnina

Hielke Biemond
Rotterdam

Nu de selectie van het Nederlands basketbalteam steeds kleiner wordt, neemt de rust in de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren toe.

Eerder in de week haakte Jason Dourisseau zelf af, woensdag liet Van Helfteren ook Sean Cunningham afvallen. Woensdagavond oefende Oranje voor het eerst binnen de eigen landsgrenzen. In Rotterdam werd de universiteitsploeg van Illinois met 81-54 teruggewezen.

,,Sean gaat ons niet helpen een beter team te worden’’, verklaarde Van Helfteren zijn keuze na het oefenduel. ,,Ik heb nu ook enigszins voor de toekomst gekozen’’, verwees de bondscoach naar het jonge talent Yannick Franke, die nu zijn plaats in de definitieve selectie voor het EK zeker is. Tegen Illinois zorgde de guard voor een fraai slotakkoord door de laatste elf punten van Nederland te scoren, via onder andere drie driepunters.

Lak

,,Goede schutters hebben lak aan alles’’, zei Van Helfteren. ,,Bij alles is het een kwestie van stevig in je schoenen staan, ook tijdens een selectieproces.’’ De coach sprak overigens tegen dat zijn team enkel beter was gaan spelen omdat de selectie is gekrompen. ,,We zijn langer bezig, dus er komt ook meer lijn in.’’

Vooral in de tweede helft van het duel met het collegeteam vermaakte Oranje de goedgevulde tribunes van de Rotterdamse Topsporthal. Nederland verdedigde strak, en liet nu ook in de aanval mooie dingen zien. Het zal Van Helfteren goed hebben gedaan dat zijn startende center Henk Norel, voor iemand met zijn kwaliteiten bezig aan een fletse oefencampagne, na rust (30-27) een paar keer sterk doorkwam.

Oranje speelt vrijdag en zondag in Leiden tegen respectievelijk Groot-Brittannië en Portugal. Uiterlijk na de tweede wedstrijd maakt Van Helfteren de definitieve EK-selectie bekend. De verwachting is dat de laatste afvaller een van de lange spelers is.

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.