Leidenaar lokt Friese pedo in de val

Paul de Vlieger
Leiden

Een 23-jarige man uit Friesland is in de vroege morgen van zaterdag 5 juli aangehouden op een parkeerplaats aan de Rooseveltstraat in Leiden. De Fries was onder valse voorwendselen naar de stad gelokt. Hij dacht een afspraakje te hebben met een 14-jarig meisje. In werkelijkheid had hij afgesproken met een 24-jarige man, die bovendien de politie erbij had gehaald.

De afspraak was gemaakt na een chatsessie via het internet tussen de 23-jarige Fries en de 24-jarige Leidenaar. De laatste deed zich voor als een jong meisje om de man in de val te lokken. Toen tijdens het chatten het gesprek een seksuele wending nam, maakten de twee een afspraak in de Rooseveltstraat. De Leidenaar waarschuwde vervolgens de politie.

Agenten hielden de Fries aan toen hij inderdaad rond half vier op de parkeerplaats in Leiden verscheen. De man is aangehouden, maar de politie heeft hem de volgende morgen weer laten gaan. Volgens een woordvoerder was er juridisch gezien geen andere mogelijkheid dan de Fries weer heen te zenden.

,,Als politie waarschuwen we voor initiatieven, zoals van deze meneer uit Leiden'', zegt een politiewoordvoerder. ,,Het is namelijk ingewikkeld om op deze wijze iemand als verdachte aan te houden en vervolgens ook binnen te kunnen houden. Juridisch ligt dat allemaal gecompliceerder. Daarom gaan we in soortgelijke gevallen als politie altijd nauwkeurig te werk en kijken we niet alleen hoe we een verdachte kunnen aanhouden, maar ook hoe we die vervolgens kunnen vasthouden. Iemand vangen is één, maar deze ook vasthouden is twee.''

Volgens de politiewoordvoerder wordt de Fries wel de nodige begeleiding geboden, om te voorkomen dat hij nogmaals in de fout gaat. ,,Ook zullen we in gesprek gaan met de melder om uit te leggen waarom we de verdachte niet kunnen vasthouden.''

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.