Scylla uitgeschakeld in race om landskampioenschap

Ron Hoogendam
Zoetermeer

Scylla is er niet in geslaagd om een plek in de finale om de landstitel te bemachtigen. In de beslissingswedstrijd tegen viervoudig landskampioen Taverzo moest de Leidse ploeg met 3-1 buigen.

Daarmee is het sprookje van de Leidse trots, die kan terugkijken op een prima seizoen, over. Een slordige vijftig Leidse supporters waren naar de thuishaven van Taverzo afgereisd in de hoop Scylla opnieuw te zien stunten. Maar na ongeveer een uur kon die hoop min of meer de prullenbak in.

De Zoetermeerse gastheer haalde in tegenstelling tot vorige week - 3-1 verlies in eigen huis - weer zijn goede niveau, terwijl bij Scylla de scherpe kantjes er wel van af waren, zo bleek. Nog binnen het uur keken de Leidenaars tegen een 2-0 achterstand aan en had de ploeg van Ruud van Graafeiland met slechts dertig aanhangers nog een punt nodig om zich voor de vijfde achtereenvolgende keer finalist te mogen noemen.

Olivier Altenburg kreeg de twijfelachtige ’eer’ om te starten tegen Martin Katchanov. Dat was geen succesvol begin want het 21-jarige talent, dat begin dit jaar nog meedeed aan het EK onder 21, ontpopte zich ditmaal als een stevige muur waar Altenburg zich in drie relatief snelle games op stuk sloeg.

Natuurlijk was Scylla’s hoop gevestigd op Kazeem Nasiru, maar ook de publiekslieveling kon in dit treffen niet zijn beste spel etaleren. In een fraaie partij tegen Borna Kovac kon hij in de vijfde game na een 6-1 achterstand nog aanklampen tot 7-8. Een slimme time-out van Kovac en vier fraaie passeerslagen zorgden ervoor dat de Kroaat met een niet onverdiende zege aan de haal ging: 2-0.

Door een regelmatige 3-0 overwinning van Gerard Bakker tegen Stephan Tromer bleef Scylla nog op het vinkentouw. Na een onderbreking van een kwartier was de partij van Nasiru cruciaal. Maar ook tegen Katchanov, die vorige week nog met 3-1 was ’vernederd’, kon de Nigeriaanse kopman de strijd slechts tot halverwege de vijfde game bijbenen. Daarna haalde de scherp en stoïcijns spelende Katchanov (’ik speelde nu tien klassen beter dan vorige keer’) via een 11-8 triomf zijn gram en sleepte de beslissende zege binnen voor de ploeg uit Zoetermeer.

’Jammer, jammer, jammer’, riepen de Leidse fans bijkans in koor. Altenburg: „Jammer, het kwartje valt hun kant op. We hebben het de regerend landskampioen echt moeilijk gemaakt, op twee games na dan.’’

Gerard Bakker, die tevreden was over zijn eigen spel, zag het verschil: „Katchanov serveerde beter tegen Kazeem en Kovac was vandaag wat beter en Kazeem wat minder.” Nasiru met een bezweet gezicht: „Ik ben blij dat ik goed heb gespeeld en ik kan niet altijd winnen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.