Driekleur in raadzaal van Alphen

Driekleur in raadzaal van Alphen
De vlag die sinds kort in de Tweede Kamer staat.
© ANP
Alphen aan den Rijn

In de raadzaal van het stadhuis in Alphen aan den Rijn komt een nationale vlag te hangen.

Gert-Jan Schotanus (Lijst Schotanus) vroeg donderdagavond per motie om de nationale driekleur en kreeg brede steun. Het CDA, Nieuw Elan, de VVD, de PvdA, de Christenunie, Groenlinks, Beter Alphen en de SGP vinden ook dat een vlag thuishoort in de Alphense raadzaal.

Schotanus volgde met zijn motie het voorbeeld in de Tweede Kamer waar SGP-leider Van der Staaij en PVV-voorman Wilders met succes om een ’duidelijk symbool van de natie’ vroegen. ,,Het is in verreweg de meeste landen al heel lang een goed gebruik om de nationale vlag op te hangen, maar ook steeds meer in Nederlandse gemeentehuizen’’, aldus Schotanus, die tot voor kort deel uitmaakte van SGP-fractie.

Cultuurrelativisme

Groenlinks-voorman René Driesen is geen nationalist, maar vindt een Nederlandse vlag een ’goed gebaar om het cultuurrelativisme de andere kant op te duwen’.

Het CDA hoopt dat de Nederlandse vlag een plek krijgt naast de vlag van Alphen aan den Rijn.

Wil Verschuur van Beter Alphen wil een ’grote vlag met een wapen erop, maar niet op zo’n kaasblokje als in de Tweede Kamer’. ,,Zo’n vlag ken ik niet, mevrouw Verschuur’’, merkte burgemeester Liesbeths Spies na haar hartenkreet op.

SP, D66, Rijn Gouwe Lokaal en de Groene Hart Democraten hebben niet veel op met de nationale driekleur en stemden tegen de vlagmotie. ,,Er is een heimelijke behoefte aan iets patriottistisch in de raadzaal’’, aldus SP-raadslid Harre van der Nat. ,,Maar we zijn in Alphen aan den Rijn.’’ Richard Middelraad (D66): ,,Diit is de Alphense gemeetraad, geen nationaal parlement. Dus ik vind het niet zo’n goed idee. Het is juist ontzettend Nederlands om zo’n vlag niet op te hangen.’’

Keuze van de redactie